Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Z krajnej pravice v Nemecku si vystrelili pomocou hudobného klipu
Zdielať na
Video

VIDEO: Z krajnej pravice v Nemecku si vystrelili pomocou hudobného klipu

Zdroj: Laut gegen Nazis

Nemecké združenie Laut gegen Nazis (Nahlas proti nacistom) založilo falošnú kapelu Hetzjaeger a do sveta vypustilo polminútovú ukážku klipu piesne Kameraden. V ňom sa to len hemží vojenskými topánkami, fakľami a vlčími maskami a text tiež nenecháva nikoho na pochybách.

V popise uviedli:

„Sme Hetzjaeger a robíme nemecký rock proti klamstvám, agitácii a nepoctivosti. Sme Nemci, Kameraden, a máme už dosť toho, ako to v našej krajine v súčasnej dobe chodí.“

Táto ukážka bežala na ôsmich rôznych platformách, od Youtube cez Spotify až po Deezer. Veľa krajných pracvičiarov sa nechalo nachytať a Hetzjaeger dokonca ponúkli spoluprácu známe ultrapravicové kapely. Za pár dní získala upútavka cez sto tisíc vypočutí.

Až v nedeľu odhalili celé video, v ktorom vysvetľujú poslucháčom, že nikdy nie je neskoro skončiť so sympatiami k extrémizmu.

Hlavným cieľom však bolo zistiť, akým spôsobom streamovacie platformy používajú algoritmy. Výsledok pre nich nedopadol veľmi dobre, skladba sa po pár dňoch dokázala dostať napríklad do týždenného výberu a video nebolo zmazané ani po opakovaných urgenciách.

Pre ultrapravicu tvorí hudobná produkcia výraznú časť príjmov, či už od streamovacích platforiem alebo z predaja nosičov, merchu a organizovania koncertov.

Súvisiace články