Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Svetová senzácia: Toto by mohol byť kľúč k záchrane Zeme
Zdielať na

Svetová senzácia: Toto by mohol byť kľúč k záchrane Zeme

Pozrite si tiež archívne video o klimatických zmenách.

Môžeme smelo vyhlásiť, že toto riešenie ešte nikomu nenapadlo.

Výskumníci z Oceánografického inštitútu vo Woods Hole prišli s nápadom vyliať do oceánu pri Cape Cod v štáte Massachusetts približne 25 tisíc litrov (6600 galónov) hydroxidu sodného v snahe spomaliť klimatické zmeny. Áno, podľa týchto vedcov by takéto množstvo zásady mohlo zastaviť environmentálnu katastrofu.

Myšlienka je celkom jednoduchá: vliatím extrémne silných zlúčenín do oceánov sa zvýši schopnosť prírodných vôd zadržiavať oxid uhličitý, čím sa spustí proces okysľovania oceánov (OAE). Teoreticky by to mohlo mať potenciál zachytávať viac oxidu uhličitého zo vzduchu priamo nad vodou, čím by sa zlepšilo zloženie vzduchu.

Ide o jeden z viacerých nápadov na spomalenie klimatických zmien, ktoré sa stretli prinajmenšom so zmiešaným prijatím. Tento nezvyčajný plán sa nakoniec nemusí uskutočniť, pretože vedci pravdepodobne budú čeliť tvrdému odporu miestnych zákonodarcov, environmentalistov a rybárov.

Dan McCorkle, výskumník z Woods Hole, uviedol, že používanie zásady nebude mať dlhodobý negatívny vplyv na morský život, pretože bol zámerne navrhnutý tak, aby bol šetrný k životnému prostrediu. Dodal, že by ani nepomysleli na vyskúšanie tejto metódy, ak by videli, že by mala negatívny vplyv na vodný život.

Vedci z inštitútu a zástancovia metódy OAE tvrdia, že pri rozpúšťaní oxidu uhličitého v oceáne vzniká kyselina uhličitá, ktorá výrazne poškodzuje životné prostredie - preto je potrebné do oceánu naliať silné alkalické roztoky, aby sa tento proces zastavil alebo aspoň spomalil.

McCorkle a jeho kolegovia už požiadali Agentúru na ochranu životného prostredia o federálne povolenie a v dlhodobom horizonte dúfajú, že rovnaký experiment uskutočnia aj v zálive Maine. Vedec je presvedčený, že je potrebné konať teraz, kým nie je neskoro:

„Vidíme, že nie sme schopní alebo ochotní prestať spaľovať fosílne palivá, čo by sme mali urobiť, ale zároveň musíme začať skúmať, či tieto metódy vôbec pomôžu zachytávať uhlík z našej atmosféry.“

Samozrejme, odporcovia tejto myšlienky už začali vytvárať aliancie, pričom mnohé zainteresované strany tvrdia, že na vypúšťanie tisícov litrov tekutého lúhu do oceánu je potrebné mať silnejšie argumenty. Je veľkou otázkou, či sa to dá uskutočniť, ale ak áno a ak sa to podarí, bola by to svetová senzácia, ktorá by mohla zachrániť planétu.

A ak chcete vidieť, ako proces funguje, kliknite na toto video:

;

Súvisiace články