Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Čína porazila USA: Z Mesiaca priniesla na Zem niečo unikátne
Zdielať na

Čína porazila USA: Z Mesiaca priniesla na Zem niečo unikátne

Pozrite si tiež archívne video o čínskej sonde.

Pred našimi očami sa odohráva nová fáza vesmírnych pretekov a Číne sa podarila mimoriadna misia.

Niekto by si mohol myslieť, že po desaťročiach dobývania Mesiaca už nie je na našom vernom nebeskom spolupútnikovi čo objavovať, ale to je obrovský omyl, pretože tmavá strana planéty bola pre výskumníkov takmer neznáma.

Čína sa však zapísala do histórie, keď lunárny rover Chang'e-6 nielen pristál na južnom póle Mesiaca, ale aj zozbieral horniny a priniesol ich na Zem, informuje Live Science.

Čína sa stala prvou krajinou, ktorá skúma materiál z tmavej strany Mesiaca, a Zhang Kejian, šéf Čínskej národnej vesmírnej agentúry, označil misiu za úplný úspech po pristátí sondy vo Vnútornom Mongolsku.

Misia Chang'e-6, pomenovaná po čínskej bohyni Mesiaca, sa začala 3. mája po tom, ako raketa Long March V pomohla vyniesť na obežnú dráhu rover a orbiter. Cesta na Mesiac trvala viac ako mesiac, kým 2. júna dorazila do kotliny Južný pól-Aitken na odvrátenej strane nebeského telesa.

Pristávací modul, ktorý úspešne pristál v najstaršom a najväčšom impaktnom kráteri na povrchu Mesiaca, použil svoje robotické rameno na vŕtanie dier a zber vzoriek, potom sa vzniesol, aby sa pripojil k orbitálnej jednotke a začal cestu domov.

Vedci dúfajú, že analýzou vrátených vzoriek lepšie pochopia vývoj Mesiaca a Zeme. Keďže na Mesiaci neexistuje dosková tektonika, vedci môžu skúmať aj najstaršie stopy vzniku sústavy Zem - Mesiac.

Medzi ciele Číny by mohlo patriť aj objavenie mesačných zdrojov, ktoré by sa mohli využiť v budúcich vesmírnych misiách. Správca NASA Bill Nelson predtým povedal, že čínska misia je vesmírnymi pretekmi s USA o dosiahnutie južného pólu Mesiaca. Nelson sa obáva, že Čína by si mohla toto územie nárokovať.

O odhodlaní ázijskej veľmoci svedčí skutočnosť, že vyslala rovery nielen na Mesiac, ale aj na Mars, a že v roku 2022 dokončila vesmírnu stanicu Tienkung a do roku 2030 nechá vybudovať Medzinárodnú stanicu pre výskum Mesiaca.

;

Súvisiace články