Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Postavili oproti sebe dve zrkadlá: Nečakaný zvrat v experimente
Zdielať na

Postavili oproti sebe dve zrkadlá: Nečakaný zvrat v experimente

Pozrite si tiež archívne video o zrkadle a zvieratách.

Experiment, ktorého výsledok nebol ten, ktorý očakávali.

Zrkadlo je jedným z najmystickejších predmetov na svete našej spoločnosti a niet divu, že sa s ním spája toľko zvláštnych zvykov a nevysvetliteľných rituálov, ktoré majú v umení dlhú tradíciu. Symbolicky je to aj nástroj sebareflexie, predmet, ktorý nám umožňuje vidieť samých seba a lepšie sa pozrieť na to, kým v skutočnosti sme.

Zrkadlo odhaľuje, ukazuje nám viac zo sveta a zároveň nám vracia realitu.

Zrkadlo je už veľmi dlho jedným z nástrojov ľudstva na pozeranie sa na seba samého. Prvé zrkadlá, ktoré používali naši predkovia, môžu byť staré približne 10 tisíc rokov. Zrkadlá sa kedysi vyrábali z rôznych materiálov, leštil sa obsidián, leštila sa meď. Mnohé z nich však veľmi ľahko oxidovali a rýchlo strácali svoju užitočnosť. Predchodcu zrkadla, ktoré poznáme dnes, nájdeme v Benátkach.

ČO SA VŠAK STANE, KEĎ ZRKADLÁ POSTAVÍTE OPROTI SEBE?

V minulosti sa takto často vytváral nekonečný obraz, ktorý sa tiahne ďalej a ďalej, bez konca. Pravda je však taká, a vedci to dokázali, že zrkadlá umiestnené oproti sebe nemôžu vytvoriť takýto efekt, pretože každý odraz je tmavší, keď idete hlbšie a hlbšie. Vysvetlenie spočíva v tom, že zrkadlá absorbujú časť svetla, ktoré na ne dopadá, teda časť jeho energie.

Vytvárajú teda tmavší a tmavší odraz.

Odborníci však zistili, aký veľký odraz môžu zrkadlá vytvoriť, keď sú oproti sebe. Celkovo ich môžu vyprodukovať len niekoľko stoviek, čo sa ani zďaleka nepribližuje nekonečnu. Takže pravda je taká, že sú čoraz tmavšie, aj napriek predpokladu, že sa budú rozpínať do nekonečna.

Súvisiace články