Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Spojené štáty spustia vojnový vesmírny experiment
Zdielať na

Spojené štáty spustia vojnový vesmírny experiment

Pozrite si tiež archívne video o problémoch so špionážnym satelitom.

Na obzore by mohla byť nová éra vojny, obávajú sa nepriatelia USA.

Svet sa stane svedkom prvého vojenského cvičenia na obežnej dráhe okolo Zeme: vesmírne sily USA budú môcť konečne použiť vojenskú silu vo vesmíre. Okrem vyslania raketoplánu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu plánuje vesmírna armáda Space Force uskutočniť misiu s názvom VICTUS HAZE (Tactically Responsive Space).

Počas nej budú dve spoločnosti - Rocket Lab National Security a True Anomaly (do vesmírneho výskumu v USA nie je zapojená len NASA) - "cvičiť realistický scenár reakcie na hrozby".

Počas cvičenia sa jeden satelit môže správať nevypočítateľne alebo manévrovať bližšie k inému, uvádza Ars Technica. Druhý satelit by potom prijal protiopatrenia na obranu satelitu alebo odradil "nepriateľský" satelit od útoku.

Hoci sa zdá, že to všetko patrí do oblasti sci-fi, USA sú nervózne z potenciálnych konfliktov vo vesmíre, keďže Čína vykonáva množstvo záhadných testov na nízkej obežnej dráhe Zeme.

"Počet a komplexnosť hrozieb, ktoré predstavujú protivníci vo vesmíre, narastá. Aby sme na tieto hrozby mohli rýchlo reagovať, musíme v Spojených štátoch poskytnúť najpokročilejšie kapacity TacRS."
- uviedol podplukovník MacKenzie Birchenough, náčelník vesmírnych safari síl, vo vyhlásení, v ktorom oznámil spustenie v auguste 2023.
"VICTUS HAZE nám pomôže poskytnúť výhodu, ktorú potrebujeme na vyhodnotenie hrozieb a ďalšie voľné manévrovanie vo vesmíre. Uvedomujeme si významnú príležitosť využiť inovácie komerčného vesmírneho priemyslu na to, aby sme čelili Číne ako odrazovému mostíku americkej hrozby,"

- uviedol plukovník Bryon McClain, programový dôstojník pre informovanosť o vesmírnej doméne a bojovú silu veliteľstva vesmírnych systémov, vo štvrtkovom vyhlásení a dodal, že konkrétne menuje Čínu.

"Spojené štáty majú najinovatívnejší vesmírny priemysel na svete. VICTUS HAZE ukáže v operačne realistických podmienkach našu schopnosť reagovať na nezodpovedné správanie na obežnej dráhe."

Očakáva sa, že celkové náklady na projekt budú približne 92 miliónov dolárov, pričom spoločnosť True Anomaly získala približne 30 miliónov dolárov z interného súkromného financovania. Spoločnosť True Anomaly má pred projektom VICTUS HAZE ešte viac demonštrácií, ale ak všetko pôjde dobre, americké vesmírne sily by sa mohli dočkať prvého vojenského cvičenia na obežnej dráhe v roku 2025.

Súvisiace články