Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Astronómom má pomôcť hľadať mimozemské signály nová metóda
Zdielať na

Astronómom má pomôcť hľadať mimozemské signály nová metóda

Pozrite si tiež archívne video o mimozemskom implantáte.

Vedci vyvinuli novú inovatívnu techniku na hľadanie signálov mimozemského života. Tím odborníkov z Inštitútu SETI, Výskumného centra SETI v Berkeley a Washingtonskej univerzity zaviedol novú techniku nazvanú SETI Ellipsoid, ktorá im umožňuje prečesávať vesmírne údaje a hľadať potenciálne známky vyspelých civilizácií.

Metóda predstavuje strategický pokrok v oblasti hľadania mimozemskej inteligencie (SETI) a využíva pozorovania z vesmírneho teleskopu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ktorý NASA spustila v roku 2018. Podrobnosti o projekte SETI Ellipsoid uvádza časopis Study Finds.

SETI Ellipsoid je metóda založená na hypotéze, že mimozemské civilizácie môžu využívať veľké galaktické udalosti, ako sú výbuchy supernov, ako majáky na synchronizáciu vysielania signálov oznamujúcich ich prítomnosť vo vesmíre.

Cieľom tohto prístupu je identifikovať potenciálne "technosignály" - znaky technológií používaných inými civilizáciami prostredníctvom monitorovania týchto vesmírnych udalostí a ich okolia.

Vedci preukázali, že metóda SETI Ellipsoid môže výrazne zvýšiť schopnosť odhaliť tieto potenciálne signály. Vďaka použitiu nepretržitých rozsiahlych prieskumov oblohy zohľadňuje časové neistoty spojené s príchodom signálov a zahŕňa pozorovania trvajúce až jeden rok, čím poskytuje komplexné pokrytie.

"Nové prehliadky oblohy poskytujú prevratné možnosti hľadania technosignatúr koordinovaných so supernovami,"

uviedla v tlačovej správe spoluautorka štúdie Bárbara Cabralesová, ktorá je výskumnou asistentkou vo Výskumnom centre SETI v Berkeley.

"Typické neistoty spojené s časom sú rádovo niekoľko mesiacov, takže chceme pokryť naše potreby nájdením cieľov, ktoré sú dobre zdokumentované v priebehu približne jedného roka. Okrem toho je dôležité mať pre každý cieľ záujmu čo najviac pozorovaní, aby sme mohli určiť, čo vyzerá ako normálne správanie a čo by mohlo vyzerať ako potenciálna technosignatúra." Cabrales vysvetľuje.

Vedci sa zamerali na údaje z nepretržite sledovanej zóny pomocou vesmírneho teleskopu TESS a analyzovali päť percent všetkých údajov z prvých troch rokov misie, pričom ich skombinovali s pokročilými 3D lokalizačnými údajmi z Gaia Early Data Release 3.

Dôkladná analýza identifikovala 32 hlavných cieľov v rámci SETI elipsoidu v južnej pozorovacej zóne TESS, pričom všetky boli spresnené s nepresnosťou menšou ako 0,5 svetelného roka. Hoci počiatočná kontrola svetelných kriviek počas preletu elipsoidu neodhalila žiadne anomálie, výskum položil základy pre širšie a rozmanitejšie vyhľadávanie v budúcnosti.

Použitie presných odhadov vzdialeností získaných pomocou systému Gaia umožňuje tieto vzdialenosti porovnať s inými prieskumami v časovej oblasti, čo zvyšuje schopnosť sledovať a odhaľovať anomálie pri hľadaní mimozemskej inteligencie.

Táto metóda poskytuje univerzálny a dynamický rámec pre budúce hľadania SETI a ponúka možnosť spätne analyzovať archívne údaje a proaktívne plánovať budúce monitorovacie kampane.

"Vyhľadávanie SETI je ako hľadanie ihly v kope sena v 9D," poznamenáva spoluautorka štúdie Sofia Sheikhová, ktorá pracuje ako vedkyňa pre technosignatúry v SETI Institute. "Každá technika, ktorá nám pomôže určiť priority, kde hľadať, ako napríklad SETI Ellipsoid, nám môže potenciálne poskytnúť skratku k najsľubnejším častiam kopy sena." 

Výsledky doterajšieho výskumu boli publikované 12. februára v časopise The Astronomical Journal, jednom z najstarších a najprestížnejších astronomických časopisov na svete. Časopis kladie dôraz na práce, ktoré prinášajú nové poznatky a významne prispievajú k rozvoju astronomickej vedy.

Súvisiace články