Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vedci objavili nevysvetliteľné rádiové signály z vesmíru
Zdielať na

Vedci objavili nevysvetliteľné rádiové signály z vesmíru

Pozrite si tiež archívne video o ďalšom záhadnom signáli z vesmíru.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) objavil v hmlovine Orion viac ako 500 bludných planét vrátane 80 párov tzv. binárnych objektov s hmotnosťou Jupitera (JuMBO, ktoré pre zjednodušenie píšeme Jumbo). Spochybnilo to doterajšie teórie vzniku planét.

Nová štúdia naznačuje, že JuMBO 24, vyžaruje nezvyčajné a trvalé rádiové vlny na frekvenciách 6-10 gigahertzov, čo nezodpovedá našim typickým očakávaniam planetárneho rádiového žiarenia. Pôvod rádiových signálov Jumbo 24 je v súčasnosti záhadou a vedci ho plánujú ďalej skúmať pomocou veľmi veľkej sústavy NRAO.

„Na veľkolepých snímkach, ktoré urobil vesmírny teleskop Jamesa Webba boli objavené objekty s voľnou obežnou dráhou, známe ako dvojhviezdy s hmotnosťou Jupitera alebo skrátene Jumbo. Objekty sú príliš malé na to, aby boli hviezdami, ale nespĺňajú ani tradičnú definíciu planéty, pretože neobiehajú okolo hviezdy.
Objav rozvíril pomerne čisté vody desaťročia existujúcich teórií o vzniku hviezd a planét, ktoré naznačujú, že takéto objekty veľkosti Jupitera nemohli vzniknúť v procesoch, ktoré prebiehajú vo vnútri prachových a plynných mrakov v hmlovine.“

Objavili sa aj názory, že by mohla byť potrebná nová astronomická kategória, keďže výskumníci predpokladajú, že nemusí ísť o planéty v tradičnom zmysle, ale o novú triedu nebeských objektov, ktoré sú väčšie ako planéty, ale menšie ako hnedí trpaslíci.

Keďže JWST zachytil infračervené žiarenie týchto objektov, výskumníci si mysleli, že by stálo za to preskúmať, či tieto záhadné nebeské telesá generujú aj rádiové vlny. Rádiové žiarenie je kľúčovým nástrojom na pochopenie nebeských objektov, keďže rôzne typy vesmírnych telies vysielajú rôzne rádiové vzory - napríklad planéty ako Jupiter vysielajú rôzne typy rádiových signálov vrátane žiarenia s gigahertzovou frekvenciou, ktoré je ovplyvnené ich magnetickým poľom.

Preto sa nedávna štúdia zamerala na identifikáciu rádiových emisií Jumbov, informuje Live Science. Tím pod vedením Luisa Rodrígueza, profesora na Mexickej národnej autonómnej univerzite, skúmal archívne údaje z amerického Národného rádioastronomického observatória (NRAO), čo viedlo k prekvapivému objavu: jedna z dvojice, JuMBO 24, vyžaruje rádiové vlny. Tento pár je najťažší z Jumbo a vyžaruje neustále silné rádiové vlny na frekvenciách medzi 6 a 10 gigahertzov. Zaujímavé je, že tieto rádiové vlny neboli kruhovo polarizované, čo by naznačovalo, že boli generované magnetickými poľami - čo by bolo typické pre planéty.

Absencia kruhovej polarizácie v rádiovom vyžarovaní JuMBO 24 by bola sama o sebe záhadou, ale povaha týchto signálov sa líši od signálov vysielaných inými známymi vesmírnymi telesami, ako sú hnedí trpaslíci alebo pulzary. Vedci zvažovali, ale vylúčili možnosť, že by signály mohli poukazovať na mimozemskú civilizáciu, ako aj možnosť, že pochádzajú z iného nebeského objektu, ktorý sa nachádza za JuMBO 24.

Preto je teraz prioritou zhromaždiť údaje z rádioastronomického observatória NRAO Very Large Array, ktoré môžu objasniť záhady týchto signálov a napokon aj JUMBO.

Súvisiace články