Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na Zem prišiel zvláštny signál: Zo vzdialenosti 16 miliónov kilometrov
Zdielať na
Tech

Na Zem prišiel zvláštny signál: Zo vzdialenosti 16 miliónov kilometrov

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako Rusi zachytili tajomný signál z vesmíru.

NASA sa podaril husársky kúsok. Vyslala na Zem signál zo vzdialenosti 16 miliónov kilometrov.

Experiment v hlbokom vesmíre na vesmírnej sonde NASA Psyche, ktorá po prvý raz vyslala na Zem správu prostredníctvom lasera z veľkej vzdialenosti od Mesiaca, by mohol zmeniť spôsob komunikácie vesmírnych lodí.

V doteraz najvzdialenejšej demonštrácii tohto typu optickej komunikácie vyslal Deep Space Optical Communications (DSOC) laser v blízkej infračervenej oblasti zakódovaný s testovacími údajmi zo vzdialenosti približne 16 miliónov kilometrov. DSOC je dvojročná technologická misia, ktorá sa testuje na sonde Psyche, kým dosiahne svoj hlavný cieľ, asteroid Psyche.

"Dosiahnutie prvého svetla je jedným z dôležitých míľnikov misie DSOC v nadchádzajúcich mesiacoch, ktorý pripraví pôdu pre komunikáciu s vyššou rýchlosťou prenosu dát schopnú posielať vedecké informácie, obrázky s vysokým rozlíšením a streamované video na podporu ďalšieho obrovského skoku ľudstva: vyslanie ľudí na Mars,"

- povedala Trudy Kortes, riaditeľka oddelenia technologických demonštrácií v ústredí NASA.

​Optická komunikácia sa na posielanie správ z obežnej dráhy Zeme používala už predtým, ale toto je najvzdialenejšia vzdialenosť, na akú sa laserové lúče kedy použili. V laserovom lúči sa lúč fotónov pohybuje rovnakým smerom pri rovnakej vlnovej dĺžke. Laserová komunikácia dokáže prenášať obrovské množstvá dát nevídanou rýchlosťou tým, že dáta zabalí do vibrácií svetelných vĺn a zakóduje optický signál, ktorý môže posielať správy k prijímaču prostredníctvom infračervených (pre človeka neviditeľných) lúčov, uvádza IFL Science.

NASA zvyčajne používa rádiové vlny na komunikáciu s misiami vzdialenejšími od Mesiaca. Podľa NASA je cieľom demonštrácie technológie DSOC preukázať rýchlosť prenosu 10 až 100-krát vyššiu ako najlepšie súčasné rádiové komunikačné systémy.

BOLO VYTVORENÉ AJ VIDEO Z VESMÍRNEJ SONDY PSYCHE, KTORÉ SI MÔŽETE POZRIEŤ NIŽŠIE.

Súvisiace články