Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čiapka na čítanie myšlienok dokáže čítať z mozgu celé vety
Zdielať na
Tech

Čiapka na čítanie myšlienok dokáže čítať z mozgu celé vety

Zdroj: FreePik

Vývoj na Technologickej univerzite v Sydney by mohol nielen výrazne zmeniť životy ľudí, ktorí nevedia hovoriť, ale mohol by priniesť aj revolučný prelom v spôsobe komunikácie so strojmi.

Proces BrainGPT, ktorý vyvinulo univerzitné Centrum pre umelú inteligenciu zameranú na človeka, využíva na zisťovanie mozgových signálov jednoduché zariadenie EEG, ktorého výhodou je, že je neinvazívne, takže nie je potrebný žiadny chirurgický zákrok, a používatelia si ho môžu vziať so sebou, kamkoľvek idú, uvádza sa na webovej stránke univerzity. Samozrejme, keďže lebka je pomerne hrubá, znamená to aj to, že zariadenie detekuje elektrické signály oveľa menej presne ako elektródy implantované priamo do mozgu alebo magnetická rezonancia, ale štúdia experimentov naznačuje, že tento problém sa podarilo prekonať pomocou umelej inteligencie.

Výskumníci testovali postup na 29 pacientoch, ktorí si mali počas nosenia zariadenia EEG čítať vopred napísané vety. Mozgové signály sa potom rozdelili na rôzne segmenty na základe ich charakteristík a vzorov a odovzdali sa umelej inteligencii s názvom DeWave, ktorú výskumníci vyvinuli a ktorá vďaka strojovému učeniu a veľkému jazykovému modelu, ktorý používa, dokáže previesť signály zistené EEG na slová a vety.

Prvé výsledky ukazujú, že metóda funguje s presnosťou 40 percnet na stupnici BLEU-1, ktorá porovnáva výsledky strojového prekladu s kvalitným preloženým textom, ale výskumníci tvrdia, že s rozvojom technológie nie je vylúčené, že metóda jedného dňa dosiahne presnosť programov na rozpoznávanie hlasu, ktorá sa pohybuje okolo 90 percent. Yiqun Duan, jeden z autorov štúdie, pri diskusii o výsledkoch uviedol aj zaujímavé pozorovanie, a to, že systém identifikuje slovesá presnejšie ako podstatné mená. V prípade posledne menovaných slov DeWave často identifikuje slovo, ktoré má podobný význam ako pôvodné slovo, napríklad "autor" namiesto "človek", čo by podľa neho mohlo byť spôsobené tým, že sémanticky podobné slová vyvolávajú podobné mozgové signály.

Súvisiace články