Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Čína údajne vyvinula skutočný "plášť neviditeľnosti"
Zdielať na
Tech

Čína údajne vyvinula skutočný "plášť neviditeľnosti"

Zdroj: FreePik

Ak je to pravda, je to ako v Harrym Potterovi. Technológia neviditeľnosti zažíva boom aj vďaka kanadskej spoločnosti, ktorá vyvíja podobný produkt.

Ak technológia neviditeľnosti, tak Harry Potter - ale táto myšlienka je oveľa staršia, ak si spomenieme na rôzne neviditeľné odevné doplnky, ktoré sa dostali zo sveta ľudových rozprávok do sveta fikcie. Je, samozrejme, pochopiteľné, že ľudia oddávna verili, že môžu v živote získať značnú výhodu, ak ich nebude vidieť.

V súlade s tým sa o vytúžený cieľ neviditeľnosti usilovali rôzne technológie. Zdá sa, že sa to podarilo hneď dvom technológiám: jedna z nich, čínsky vynález, spôsobila veľký rozruch na sociálnych sieťach. Podľa tlačovej správy v denníku Indian Express (IE) vynález čínskeho výskumníka Chu Junhaoa posúva hranice optickej technológie. Ako sa v článku uvádza, "plášť" je založený na špičkových materiáloch určených na manipuláciu so svetlom. Noviny dodávajú, že podľa neho "jednou z najvzrušujúcejších možností je možnosť vytvárať neviditeľné priestory. Táto technológia by mohla priniesť revolúciu v bezpečnostných opatreniach a umožniť diskrétne sledovanie a tajné operácie s bezprecedentnou úrovňou utajenia."

Podľa spoľahlivejšieho zdroja, než je ten prvý, Indy100 (ktorý sám cituje článok IE), bol vynález výskumníka demonštrovaný na virtuálnom podujatí Super Night of Science, a práve odtiaľ pochádzajú videá, ktoré sa virálne rozšírili na sociálnych sieťach.

Na videu je vidieť muža, ktorého sprevádzajú dvaja asistenti a držia pred ním plachtu. Plachta sa najprv položí k mužovým nohám, potom otočí o 90 stupňov a stane sa "zázrak": spodná polovica mužovho tela zmizne. Indy100 poznamenáva, že "plášť" vraj funguje tak, že využíva materiály, ktoré manipulujú so svetlom (pravdepodobne jeho odrazom) a vytvárajú dojem neviditeľnosti.

Indy100 informuje o reakciách na sociálnych sieťach vrátane toho, že mnohí sa domnievajú, že ide o obyčajný podvod, zatiaľ čo iným sa zdá zvláštne, že ak niekto skutočne vyvinul takúto technológiu, takouto verejnou demonštráciou stráca veľa jej výhod (najmä z vojenského hľadiska).

Je zaujímavé, že v rovnakom čase istá kanadská spoločnosť propaguje podobnú technológiu a obe technológie sa často ukazujú spoločne vo videách - ako čínske neviditeľné plášte. Dokonca sa objavujú komentáre, že Čína ju vyvinula na vojenské účely a že by sa používala na výcvik bojových stíhačiek. Neexistuje však ani jeden zdroj, ani veľa spoľahlivých publikácií o tejto demonštrácii, ani nie je jasné, aký inštitút za touto technológiou stojí a či má nejaké spojenie s nejakým štátom. Dodajme, že je veľká pravdepodobnosť, že ak by išlo o čínsky vojenský vývoj (o ktorom by z nejakého dôvodu chceli dať vedieť), urobili by tak oficiálnou cestou s veľkou parádou.

@davedisci.stories the invisibility cloak is a real thing now. #invisible #china ♬ original sound - DAVE DISCI

Za kanadskou verziou stojí spoločnosť HyperStealth Biotechnology Corp a technológia sa nazýva Quantum Stealth. Spoločnosť so sídlom v Britskej Kolumbii vyrába vojenské maskovacie uniformy a tvrdí, že Quantum Stealth dokonca skryje ľudí pred termovíznymi kamerami. Dodajme, že o tejto technológii sa hovorí a propaguje už najmenej štyri roky - takže existuje reálna možnosť jej vojenského využitia.

Súvisiace články