Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čínska geneticky upravená opica má zelené oči a prsty svietiace v tme
Zdielať na
Tech

Čínska geneticky upravená opica má zelené oči a prsty svietiace v tme

Zdroj: Cell

Opica bola vytvorená pomocou línie kmeňových buniek z dvoch rôznych opičích embryí toho istého druhu.

Úspešný experiment sa doteraz uskutočnil len na potkanoch a myšiach, nikdy nie na primátoch. Vedci označili kmeňové bunky zeleným fluorescenčným proteínom, čím vznikla opica so zelenými očami a fluoreskujúcimi končekmi prstov. Vedci tvrdia, že tento prelomový objav by mohol pomôcť pokročiť v genetickom inžinierstve, ochrane druhov a dokonca aj v lepšom pochopení evolúcie človeka.

Kmeňová bunka je "bunka, ktorá si zachováva schopnosť deliť sa do konca života a môže sa vyvinúť do viacerých typov buniek. Existujú dva hlavné typy: embryonálne kmeňové bunky (z embryí) a dospelé kmeňové bunky odvodené z tkanív.

Tieto bunky sa potom môžu ďalej rozmnožovať v laboratóriách, ale zmyslom tohto experimentu je, že opičie bunky pochádzajú z dvoch rôznych zdrojov, t. j. z dvoch rôznych opičích embryí. Embryá však patrili k tomu istému druhu. Podobné experimenty sa teda robili aj predtým, ale len s myšami a potkanmi, nie s inými zvieratami.

Línia kmeňových buniek bola označená zeleným fluorescenčným proteínom a špecifická skupina týchto buniek bola vstreknutá do veľmi mladých opičích embryí, ktoré boli následne implantované samiciam opíc. Opičie embryá obsahujúce kmeňové bunky z oboch zdrojov sa tak nakoniec vypestovali v maternici opičej matky "tradičnou metódou". Genetické testy a ďalšie techniky neskôr potvrdili, že bunky získané z kmeňových buniek tvoria významnú časť tela opice. Výsledkom experimentu bolo aj 12 tehotenstiev a šesť živých pôrodov.

Z nich testy ukázali, že telá jednej žijúcej a jedného mŕtveho opičieho mláďaťa obsahovali zmes kmeňových buniek - ako je vidieť na obrázku, v končeku prsta a v oku trojdňovej opice možno zistiť proteíny zelenej fluorescenčnej značky, čo znamená, že výsledkom je chiméra opice - termín používaný v biológii na označenie genetickej mozaiky, jedného z tých tvorov, ktoré boli vytvorené z viac ako dvoch gamét.

Vedci zistili, že 21 - 92 percent buniek v rôznych orgánoch živej opice pochádza z týchto vstreknutých kmeňových buniek. V skutočnosti sa tieto bunky odvodené od kmeňových buniek nachádzali aj v semenníkoch a v bunkách, z ktorých sa nakoniec stanú spermie. Podľa vedcov, ktorí štúdiu uskutočnili, ide o významný úspech vo výskume kmeňových buniek.

Podľa spoluautora Miguela Estebana nám tento objav pomôže lepšie pochopiť, ako tieto kmeňové bunky fungujú u opíc a aký je ich presný vývojový potenciál u primátov vrátane človeka.

Súvisiace články