Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vedci odhalili revolučnú zbraň: Víťazstvo nad chorobami na dosah
Zdielať na
Tech

Vedci odhalili revolučnú zbraň: Víťazstvo nad chorobami na dosah

Zdroj: FreePik

Moderná veda nás takmer denne oslňuje svojimi úžasnými výdobytkami - nový robot simulujúci choroby by mohol byť obrovským pomocníkom v boji proti chorobám.

Vedci vyvinuli nové mikrofluidické zariadenie, ktoré dokáže simulovať akúkoľvek ľudskú chorobu vo viacerých orgánoch a môže sa použiť na testovanie potenciálnych nových liečebných postupov.

Zariadenie s názvom Lattice pozostáva z ôsmich jamiek obsahujúcich bunkové kultúry z rôznych orgánov v závislosti od choroby, ktorú chce vedec skúmať. Simulovaná krv preteká cez sériu kanálikov a čerpadiel cez každú jamku; používatelia môžu ovládať, koľko, kedy a kam preteká.

To by vedcom umožnilo analyzovať, ktoré orgány by mohli byť hnacou silou ochorenia a ktoré iné orgány by mohli byť ovplyvnené, a testovať nové lieky bez toho, aby pôsobili v ľudskom tele.

Technológia vyvinutá výskumníkmi zo Severozápadnej univerzity je obrovským skokom vpred v modelovaní ľudského tela - keď telo ochorie, je často záhadou, v ktorom orgáne infekcia začala a kam smeruje, ale s týmto nástrojom môžu nastaviť rôzne vzťahy medzi orgánmi a presne určiť smer procesu.

V porovnaní so súčasnými systémami in vitro (experimenty, ktoré prebiehajú mimo živého organizmu, v tomto prípade ľudského tela) môže Lattice simulovať až 8 jednotlivých orgánov naraz, čo pomáha študovať interakcie medzi tkanivovými kultúrami, a môže sa používať na oveľa dlhšie pozorovania ako tradičné metódy bunkových kultúr.

Vedci sa domnievajú, že novovyvinutý nástroj by mohol byť medzistupňom medzi skúškami liekov na zvieratách a na ľuďoch. Úspešné pokusy na zvieratách nemusia vždy znamenať, že liek bude rovnako dobre fungovať aj u ľudí. Lattice však dokáže simulovať rôzne orgány takým spôsobom, že môže priniesť oveľa spoľahlivejšie výsledky u ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie