Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Robot ANDI: Dýcha a potí sa ako človek!
Zdielať na
Tech

Robot ANDI: Dýcha a potí sa ako človek!

Zdroj: Pexels/Pavel Danilyuk

Výskum na Arizonskej štátnej univerzite (ASU) si vyžiadal takéhoto zvláštneho robota, ktorý dokáže pre vedu napodobniť tepelné funkcie ľudského tela.

Čoraz extrémnejšie počasie je pre ľudské telo výzvou, akú sme ešte nezažili. Jeho účinky sa lepšie skúmajú v simulovanom prostredí než na skutočných ľuďoch, takže podobne ako v prípade figurín na crash testy je aj replika humanoida užitočným nástrojom v tejto oblasti.

Robotická figurína s názvom ANDI simuluje reakcie tela na extrémne teploty: je vybavená 35 snímačmi vrátane snímačov teploty a tepelného toku a potných pórov. Takže z robota doslova kvapká pot, keď je horúco, a dokáže odolávať testom vonku aj v interiéri.

Teraz ho čaká niekoľko náročných letných dní, keď bude vystavený púštnemu slnku v Arizone, kde bude predvádzať reakcie pacienta s nadváhou, srdcovými problémami alebo diabetika na horúčavy. Získané údaje sa použijú na vývoj ďalších vylepšení oblečenia, ktoré pomáha ochladzovať telo, a techník na prevenciu zdravotných poškodení súvisiacich s teplom.

Súvisiace články