Jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Vojna v Izraeli na Twitteri: Nedostatok jasných pravidiel
Zdielať na
Tech

Vojna v Izraeli na Twitteri: Nedostatok jasných pravidiel

Zdroj: fotosita

Je to už takmer rok, čo Elon Musk kúpil Twitter, ktorý odvtedy premenoval na X. Za ten čas urobil mnoho kontroverzných rozhodnutí vrátane toho, ako zaobchádzať s pravdivosťou príspevkov na tejto platforme. Falošné správy o vojne v Izraeli teraz jasne poukazujú na nedostatky tejto služby.

Vydieranie zamestnancov Twitter, obavy z atentátu, zákaz novinárskych účtov, drsné hádky a veľkorysí zmierenie s generálnym riaditeľom spoločnosti Apple, odstúpenie z funkcie generálneho riaditeľa, potom neodstúpenie a odstúpenie. To je len zopár správ, ktoré definovali prvý rok platformy pod vedením kontroverzného miliardára, ale netreba zabúdať na dve veci: na jednej strane je vlastníkom služby, takže si s ňou môže robiť, čo chce, a na strane druhej kúpil spoločnosť, ktorá bola predtým známa stagnovaním a nebola schopná reálne generovať zisk. Zároveň vrhá nové svetlo na rozhodnutia, ktoré sa často zdajú unáhlené a chaotické, keď polovica sveta chce byť informovaná o eskalujúcom konflikte, ale nemôže.

Twitter chcel vždy byť "výstavnou skriňou" digitálneho sveta. Novinári a politici zverejňovali dôležité oznámenia a zdieľali dôležité správy predovšetkým tu, nie na Facebooku alebo Instagrame. Pre tento účel platforma v priebehu rokov vybudovala mozaiku autentifikačných systémov. Okrem toho, že zaviedli riešenia na overovanie faktov, ľudsky vybrali a označili svojich najznámejších používateľov, aby všetci videli, že sú tí, za ktorých sa vydávajú. Účet Donalda Trumpa skutočne patril Donaldovi Trumpovi, Biely dom patril skutočne Bielemu domu. Musk to najprv odštartoval tým, že za autentifikáciu žiadal peniaze a každému pridelil malý modrý odznak výmenou za osem dolárov mesačne. Potom svoje rozhodnutie zmenil a nakoniec znovu zaviedol systém, opatrnejší, ale menej transparentný, s rôznymi farbami a významami.

O tom, ktoré príspevky sa na stránke zvýraznia a zobrazia mnohým, rozhoduje algoritmus, ktorý je do veľkej miery ovplyvnený tým, či autor zaplatil osem dolárov za predplatné, čo prináša ďalšie komplikácie, uviedol Wired. Experti, ktorých noviny oslovili, poukázali na to, že kým v roku 2021 bolo ľahké nájsť vo svojom informačnom kanáli pôvodné zdroje, teraz sa to stalo "prakticky nemožným". Autentické lokálne hlasy, ktoré často nehovoria po anglicky, sa na X strácajú, najmä ak neplatia mesačný poplatok. Takže je možné, že namiesto nich sa šíria zábery z videohry ako útok Hamasu, alžírsky ohňostroj sa vydáva za letecký útok alebo sa tvrdí, že Cristiano Ronaldo pózoval s palestínskou vlajkou, zatiaľ čo na fotografii je marocký hráč na minuloročných majstrovstvách sveta. A "zdecimované" kapacity X na kontrolu faktov v dôsledku predchádzajúcich prepúšťaní a reorganizácií nedokážu držať krok so šírením falošných správ.

Za zamyslenie stojí napríklad, že majiteľ odkázal svojim stopäťdesiatim miliónom sledovateľov, že "@Warmonitors a @sentdefender sú dobrými zdrojmi pre živé spravodajstvo o vojne". Oba účty však predtým šírili aj falošné správy, napríklad, že v máji došlo k bombovému útoku v blízkosti Bieleho domu. Musk svoj príspevok napokon vymazal - dovtedy si ho však stihlo prečítať jedenásť miliónov ľudí.

Súvisiace články