Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čína predvádza budúcnosť dopravy: Budeme ju kopírovať?
Zdielať na
Tech

Čína predvádza budúcnosť dopravy: Budeme ju kopírovať?

Zdroj: Youtube/CGTN

Kedy budeme môcť takto cestovať na Slovensku?

Čína napreduje úžasným tempom, prakticky v každej oblasti života. Z hospodárskeho, vojenského a technologického hľadiska sa pripravuje na to, že jedného dňa prevezme úlohu svetového lídra od Spojených štátov. Na tento okamih si možno budeme musieť ešte chvíľu počkať, ale podarilo sa im opäť šokovať svet novým vyhlásením.

Zdá sa, že v poslednom čase sa v centre pozornosti rozvoja Ďalekého východu ocitol výskum vesmíru, ale vzhľadom na ich takmer nekonečné zdroje a fantastickú pracovnú morálku nás neprekvapuje, že sa snažia položiť základy aj pre budúcnosť verejnej dopravy. Najnovšie správy hovoria o tom, že spustenie prvého čínskeho hyperloopu je naplánované na rok 2035 a prvé plány výstavby a trasy sú už hotové.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že hyperloop je budúcnosťou železničnej dopravy. Ide o úplne novú technológiu, ktorú verejnosti prvýkrát predstavil veľký inovátor Elon Musk už v roku 2013. Ide o to, že kapsuly pre cestujúcich, alebo pre zjednodušenie železnice, sa pohybujú v rúre na vzduchovom vankúši ohromujúcou rýchlosťou. Cieľom čínskych plánov je dosiahnuť rýchlosť až 1 000 km/h, čo v porovnaní s dnešnými vysokorýchlostnými vlakmi sľubuje úplne nový rozmer dopravy.

Praktická realizácia si vyžaduje veľmi seriózne prípravy a vysokú úroveň technologického know-how, keďže prevádzka týchto zariadení je oveľa zložitejšia ako vlaky maglev, ktoré dnes fungujú na báze magnetickej levitácie.

Prvé úspešné testy sa uskutočnili v októbri minulého roka, hoci v tom čase sa experimentálne vozidlo pohybovalo rýchlosťou len 130 km/h na skúšobnej trati dlhej len dva kilometre. Po jej predĺžení na 60 kilometrov bude možné testovať požadovanú rýchlosť.

Prvá plánovaná trasa bude viesť medzi Šanghajom, mestom s 26 miliónmi obyvateľov, a Chang-čou, mestom s 10,3 miliónmi obyvateľov. Tieto dve obrovské metropoly by tak boli od seba vzdialené 15 minút.

Ak sa podarí udržať rýchle tempo rozvoja, Čína by sa mohla stať prvou krajinou na svete, ktorá komerčne využije túto novú formu dopravy. Samozrejme, že Čína nechce zostať v technologických pretekoch pozadu, podobné plány majú aj USA, Dubaj, Južná Kórea a Európa. To ukazuje fantastické perspektívy, ktoré čakajú klasické a veľmi obľúbené železnice. Podľa slov Elona Muska by mohlo ísť o úplne nový dopravný systém, ale väčšina ľudí by ho pravdepodobne zaradila do rovnakej kategórie ako železnicu. Kedy podľa vás budeme môcť s takýmto vlakom cestovať u nás na Slovensku?

Súvisiace články