Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Šiesta generácia stíhačiek ide do boja: Čo prinesie siedma?
Zdielať na
Tech

Šiesta generácia stíhačiek ide do boja: Čo prinesie siedma?

Zdroj: Pixabay

Hoci zatiaľ nemáme žiadne informácie o stíhačke šiestej generácie, ktorá by lietala v americkom letectve, je vzrušujúce pozrieť sa do vzdialenej budúcnosti a predstaviť si, ako bude vyzerať stíhačka siedmej generácie.

Kris Osborn je redaktorom online vojenského časopisu 19 FortyFive a prezidentom Warrior Maven - Centra pre modernizáciu armády. Osborn predtým pôsobil v Pentagone ako hlavný expert v Úrade asistenta armádneho ministra pre akvizíciu, logistiku a technológie a teraz na stránkach Warrior Maven uverejnil krátky článok o tom, aké schopnosti budú skutočne odlišovať stíhačky 7. generácie stealth. Nižšie je uvedené stručné zhrnutie.

Ale skôr než sa k tomu všetkému dostaneme, povedzme si niečo o 6. generácii, ktorú vyvíjajú vzdušné sily. Ako píše Osborn:

"Podrobnosti o demonštračnom lietadle 6. generácie zostávajú z bezpečnostných dôvodov nezverejnené, ale minister letectva Frank Kendall a ďalší vedúci predstavitelia služby dali jasne najavo, že ide o 'rodinu systémov', v ktorej budú pilotované lietadlá riadiť malé skupiny a dokonca minidronové letky. Letectvo nazýva niektoré z týchto bezpilotných systémov Combat Collaborative Aircraft, v podstate bezpilotné lietadlá, ktoré budú lietať v tandeme s pilotovaným, neviditeľným lietadlom 6. generácie na podporu celého radu vysoko rizikových bojových misií. 6. generácia lietadiel, nazvaná Next-Generation Air Dominance, je teda vnímaná ako rýchlejšie, neviditeľnejšie F-22 novej generácie."

Silnejšie stealth schopnosti, ktoré ovplyvňujú telo lietadla aj použitie materiálov, pokročilejšie senzory a roj bezpilotných lietadiel a rodina systémových prvkov sú tým, čo skutočne odlišuje 6. generáciu. Čo teda bude mať stroj 7. generácie okrem týchto vylepšení? Podľa Osborna zostane sprievodný roj dronov a treba hovoriť o dvoch alebo troch hlavných inováciách. Prvou je hypersonická rýchlosť. Tieto lietadlá budú schopné prekročiť päťnásobok rýchlosti zvuku, ale otázkou je, ako piloti prežijú prehriatie spôsobené touto rýchlosťou. Na to v súčasnosti neexistuje jednoznačná odpoveď - možno pokročilejšie chladiace systémy, možno špeciálny oblek, ale je tiež možné, že tieto lietadlá budú schopné lietať úplne autonómne.

Pokiaľ ide o veľkosť lietadla, Osborn v tomto ohľade očakáva zmenšenie:

"Je možné, že ďalšia miniaturizácia senzorov, počítačov a zbraní umožní vyvinúť oveľa menšiu, a teda aj utajenejšiu platformu."

Významnou inováciou by mohlo byť, že stíhačka 7. generácie stealth by mohla byť schopná operovať mimo zemskej atmosféry, t. j. viesť bojové a pozorovacie operácie vo vesmíre. Ak by lietadlo letelo hypersonickou rýchlosťou, je možné, že by lietadlo 7. generácie mohlo cestovať za hranice zemskej atmosféry a späť na jednu nádrž paliva. Stíhačky stealth 7. generácie by tak mohli v skutočnosti fungovať ako platformy pre vzdušné a vesmírne útoky, ktoré by boli schopné ničiť nepriateľské stíhačky a dokonca aj satelity mimo zemskej atmosféry alebo dokonca rakety a projektily, ako sú medzikontinentálne jadrové strely. Nie je vylúčené, že lietadlo 7. generácie stealth by mohlo tieto ciele ničiť aj laserovými zbraňami.

Vzhľadom na to, že tak hypersonické schopnosti, ako aj autonómnosť strojov a vývoj podobných laserov sú v pokročilom štádiu, nezdá sa, že by to bola science fiction. Osborn to síce nepíše, ale z toho všetkého naozaj vyplýva zásadná otázka: ak tieto stroje lietajú hypersonickou rýchlosťou, sú autonómne a malé spolu s úvahami o ľudskom pilotovi, ktorý je len konštrukčnou príťažou, budú stíhačky 7. generácie vôbec pilotované pilotmi v klasickom zmysle?

Súvisiace články