Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Soule nevykonávajú úradné záležitosti obyvatelia, ale ich avatary
Zdielať na
Tech

V Soule nevykonávajú úradné záležitosti obyvatelia, ale ich avatary

Zdroj: Pexels/Julia M Cameron

Južná Kórea mení svoje hlavné mesto na mesto v metaverze prostredníctvom novootvorenej platformy, kde budú úradné záležitosti vybavovať avatary obyvateľov.

Vďaka dôrazu juhokórejskej vlády na digitalizáciu vrátane vývoja najnovších platforiem virtuálnej reality metaverza, je táto ázijská krajina na čele technologického pokroku v aplikáciách, ktoré väčšina podobných platforiem zatiaľ používateľom neponúka - takéto stránky sú zvyčajne vytvorené pre zábavné účely a medzi svojimi službami ponúkajú sociálne zážitky, virtuálne koncerty, výstavy, hry alebo iné voľnočasové aktivity.

Metaverzum, ktoré vytvorila metropolitná samospráva Soulu, má okrem turistických a vzdelávacích programov aj formálnejší účel: vo virtuálnom svete môžu obyvatelia hlavného mesta používať avatary na vybavovanie administratívnych záležitostí, získavanie daňového poradenstva, diskusiu o sťažnostiach s digitálnymi projekciami úradníkov alebo rezerváciu stretnutí v zákazníckych službách. Starosta Soulu Oh Se-hoon 16. januára oznámil, že mesto v metaverze otvorilo svoje brány verejnosti a že prvé služby, hoci zatiaľ obmedzené, sú už digitálnym občanom k dispozícii. Okrem daňového a podnikateľského poradenstva sú k dispozícii aj mentorské programy pre mladých, konzultácie v oblasti verejných služieb, bezplatné čítanie kníh na námestí Soul Plaza a osvedčenia o občianstve, ktoré vydáva samospráva.

Výstavba metaverza ešte nie je dokončená a neskoršia, rozšírená verzia bude mať širší rozsah funkcií a očakáva sa, že bude hotová okolo roku 2026. Súčasné Metaverzum Soul, ktoré je možné stiahnuť z obchodu Google Play alebo App Store spoločnosti Apple, je skúšobnou verziou služby, ako aj spôsobom, ako rozšíriť už používané online stránky pre zákazníkov. Niektorí kritici tvrdia, že tento projekt, podobne ako minulý rok oznámená investícia kórejskej vlády do platforiem virtuálnej reality, je len ďalšou verziou videohier. Generálny riaditeľ juhokórejskej spoločnosti Miso Information Technology v rozhovore pre Forkast uviedol, že hoci vybavovanie záležitostí online síce prekonáva fyzické vzdialenosti medzi ľuďmi, ale nie je dostatočne účinné v situáciách, keď je potrebná priamejšia komunikácia.

V metaverze sa však tento problém dá vyriešiť vďaka stále podmanivejšiemu virtuálnemu prostrediu.

Tieto virtuálne svety sú preto viac ako online videohry, a hoci majú podobnú štruktúru, ich regulácia nie je taká prísna ako v prípade hier, s čím nesúhlasia mnohé spoločnosti zaoberajúce sa výrobou videohier. 

Súvisiace články