Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruská vojenská technika zabavená Ukrajincami je plná amerických čipov
Zdielať na
Tech

Ruská vojenská technika zabavená Ukrajincami je plná amerických čipov

Zdroj: Wikimedia

Tieto informácie nevytvárajú priaznivý obraz o súčasnej situácii v ruskom vojenskom priemysle, ale poukazujú aj na náročnosť presadzovania sankcií na trhu s polovodičmi.

Ukrajinská rozviedka zdieľala podrobný zoznam mikročipov v nájdených alebo polozničených ruských vojenských prístrojoch. Tento zoznam sa dostal aj na The Drive a celkový obraz je dosť ohromujúci, keďže čipy pochádzajú od niekoľkých západných, väčšinou však od amerických spoločností. Znamená to, že tieto spoločnosti porušujú sankcie? Nie tak celkom, ale zo zoznamu si treba vziať dve dôležité lekcie, ktorým sa budeme venovať. Dotyčné čipy boli získané z nasledujúcich zariadení: radarom vybavené veliteľské vozidlo protivzdušnej obrany 9S932-1  ktoré je súčasťou väčšieho systému Barnaul-T, systém protivzdušnej obrany Pantsir, útočný vrtuľník Ka-52 „Alligator“ a riadená strela s plochou dráhou letu typu vzduch-zem Ch-101 (AS –23A Kodiak).

Prvá vec, ktorá zo zoznamu vyplýva je, kde a v akom rozsahu Rusi získavajú tieto čipy a v akom sú stave. Na základe toho sa dá tvrdiť, že Rusko má obrovské množstvo starších západných čipov, ktoré využívajú pre svoju technológiu, čo je fakt podľa vojenského experta, ktorého oslovil The Drive.

"Vyvoláva to vážne otázky o schopnosti Ruska samostatne vyrábať dôležité elektronické súčiastky, na ktoré sa jeho vojenská technika spolieha a či krajiny ako Spojené štáty môžu zastaviť tieto ruské technológie."

V spomínanom systéme protivzdušnej obrany Barnaul-T napríklad ukrajinská rozviedka našla aj osem amerických mikročipov od spoločností Intel, Micrel, Micron Technology a Atmel Corporation. Spojené štáty, samozrejme, uvalili sankcie na mikročipy predávané Rusom, hneď po invázii, ktorá sa začala 24. februára a nič nenasvedčuje tomu, že by Rusi následne získali čipy od výrobcov po tomto dátume. Navyše tieto čipy pochádzajú od viacerých výrobcov, ktorí odvtedy v podstate zanikli, pretože sa zlúčili do inej spoločnosti. Spomínaný Micrel napríklad v roku 2015 získala spoločnosť Microchip Technology Incorporated a tá v roku 2016 získala aj Atmel Corporation. Inými slovami, nejde o úplne najnovšie čipy.

Nie je známe, ako tieto čipy skončili v Rusku, ale nie nevyhnutne priamo od výrobcov – netreba zabúdať ani na to, že existuje dosť neregulovaný trh s použitými čipmi, ktoré sa zvyčajne získavajú z Číny. Mimochodom, ukrajinská rozviedka nevedela presne povedať, od koho by tieto čipy mohli pochádzať. Odborníci z NATO a USA však tvrdia, že zoznam vyvoláva množstvo otázok. Prvou je kapacita ruskej techniky s dodávanými čipmi vo svojej vojenskej mašinérii. Podľa expertov sú podľa zoznamu Rusi úplne závislí na západných technológiách, integrovaných čipových súpravách v kľúčových komponentoch ruských zbraňových systémov, akými je mierenie, navigácia, komunikácia a vykonávanie príkazov vydaných k zbrani.

​Táto otázka odznela už skôr a 11. mája na pojednávaní v senáte zaznelo, že podľa ukrajinských zdrojov sú zariadenia, ktoré po sebe Rusi zanechali, plné polovodičov demontovaných z chladničiek a umývačiek riadu. Regulácia takýchto čipov je, samozrejme, ešte náročnejšia, ale je možné urobiť rozhodnutia, ktorým sa zabráni v exportu čipov dvojakého použitia (v tom to prípade vojenských). Kým však tieto čipy vyberané z domácich spotrebičov sú vhodné napríklad pre tanky, iná vec je pri citlivejších vojenských zariadeniach. Pri nich je kľúčovým napríklad optický systém v Ka-52, ktorý sa nachádza v zameriavacích a navádzacích systémoch ruského útočného vrtuľníka.

The Drive tiež kontaktoval všetkých dodávateľov a väčšina z nich uviedla, že už neobchoduje s Rusmi. Niektorí dodali, že nemôžu alebo nechcú kontrolovať, u koho čipy skončia. Hovorca Onsemi napríklad spomenul, že keďže ich čipy nie sú vyrábané na vojenské použitie, je ľahké ich získať. Väčšie spoločnosti ako Intel prezradili, že už neobchodujú ani s Rusmi, ani Bielorusmi, ale nemajú ani kontrolu nad tým, kde ich produkty končia.

Situácia je teda známa a bude sa opakovať aj po druhýkrát – západní výrobcovia nebudú obchodovať priamo s Rusmi, rovnako ako v roku 2014 po uvalení sankcií po invázii na Krym. A hoci sa tieto sankcie dajú v niektorých prípadoch obísť, pri určitých produktoch stále platí, že sankcie v tejto oblasti prinajmenšom fungujú: Ukrajina tvrdí, že Rusi sú nútení používať staršiu technológiu a ruský vojenský priemysel tak vyrába len menej efektívne zariadenia – platí to najmä o riadenej strele s plochou dráhou letu typu vzduch-zem Ch-101. Netreba však zabúdať, že Rusko má stále relatívne dobré vzťahy s Čínou a v ázijskej krajine je vynikajúci sekundárny trh s čipmi a samotná Čína je významným výrobcom čipov.

Súvisiace články