Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Táto loď pravdepodobne nahradí potopený krížnik Moskva
Zdielať na
Tech

Táto loď pravdepodobne nahradí potopený krížnik Moskva

Zdroj: wikimedia.commons/Ad Meskens

Novou vlajkovou loďou Čiernomorskej flotily bude v roku 2017 spustená fregata Admirál Makarov, o ktorej sa predtým hovorilo, že ju zničili Ukrajinci.

Potopenie krížnika Moskva bolo pre Rusov tvrdou ranou, najmä pre Čiernomorskú flotilu, keďže sa potopila ich vlajková loď. Očakávalo sa teda, že bude vymenovaná nová vlajková loď, ale vzhľadom na rozhodnutie Turecka nepovoliť vstup nových lodí do oblasti, si Rusko bude musieť vybrať z lodí, ktoré už tam sú. Z nich sú najpravdepodobnejšie fregaty triedy Admirál Grigorovič. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry HCLU, bude z tejto triedy pravdepodobne zvolená fregata Admirál Makarov, uvádza Naval News.

wikimedia.commons/Ad Meskens

​Fregata bola spustená koncom decembra 2017 a je umiestnená v Sevastopole. Loď postavila Jantar Shipyard (dcérska spoločnosť USC - United Shipbuilding Corporation) v Kaliningrade. Hovoríme o tretej lodi, keďže vlajkovou loďou je fregata Admiral Grigorovič a druhou Admiral Essen. Fregaty Projektu 11356 majú hmotnosť 4 000 ton a plavia sa rýchlosťou 30 uzlov. To je o niečo menej pôsobivé ako údaje krížnika Moskva, keďže potopená vlajková loď bolo 10 000-tonové a 186 metrov dlhé plavidlo, ktoré sa dokázalo plaviť rýchlosťou až 32 uzlov. Tieto fregaty sú však celkom moderné, vyzbrojené 100 mm delostreleckými delami A-190, protilietadlovými a delostreleckými delami, torpédami a protiponorkovými delami, ako aj presnými strelami s plochou dráhou letu Kalibr. Plavidlá sú vhodné aj na pristávanie vrtuľníkov Ka-27 a Ka-31.

Prvý člen lodnej triedy, fregata Admiral Grigorovič je vojnový veterán, ktorý sa v roku 2016 plavil do Stredozemného mora, odkiaľ strelami Kalibr útočil na sýrske pozície ISIS.

Súvisiace články