Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Plášť neviditeľnosti z Harryho Pottera? Nový startup vytvoril podobný štít
Zdielať na
Tech

Plášť neviditeľnosti z Harryho Pottera? Nový startup vytvoril podobný štít

Zdroj: Invisibility Shield Co.

Kto by nemal na zozname želaní neviditeľný plášť Harryho Pottera? Koniec koncov, mohli ste bez otázok zmiznúť zo sveta, nepozorovane počúvať tajné stretnutia alebo po zatvorení zostať sami v ktoromkoľvek múzeu či obchode, či sa len tak poobzerať po okolí.

Britský startup Invisibility Shield, sa pokúsil splniť tento sen a vyvinul obrazovku podobnú štítu, ktorá sa rozplynie na pozadí a pomocou ktorej, naozaj môžete zmiznúť každému z očí. Hoci táto metóda nie je dokonalá, pretože „štít neviditeľnosti“ zostáva dobre viditeľný v okruhu našich očí, nie je na škodu ho vyskúšať.

Optická ilúzia je spôsobená javom spojeným s lentikulárnymi šošovkami. Tie dôverne poznáte napríklad z pohľadníc, ktoré posúvajú obraz.

Double P

​Táto technológia funguje tak, že na povrchu je paralelne usporiadané množstvo malých šošoviek v tvare cylindra – štít funguje, samozrejme, komplikovanejšie, ale toto je základ. „Každý štít používa systém presných šošoviek na odrazenie svetla od daného objektu smerom k pozorovateľovi tak, aby bol bokom, vpravo a vľavo od povrchu štítu,“ píše startup na Kickstarteri. „Pretože šošovky v tomto usporiadaní sú vertikálne, svetlo odrazené od stojaceho alebo sediaceho objektu sa najskôr na veľmi krátky čas rozptýli a potom sa šíri laterálne, keď prechádza zadnou časťou štítu,“ vysvetľuje ďalej.

Štít je obzvlášť dobrý pri udržiavaní integrity vodorovných čiar, ale keďže sú šošovky vo vertikálnom smere, sú menej schopné udržať zvislé čiary a namiesto toho rozmazávajú svetlá pozadia.

Invisibility Shield Co.

​Alex Dinovitser, fyzik metamateriálov na University of Adelaide, považuje za vhodné vnímať tento štít ako vlnovod, ktorý odkláňa lúče okolo daného objektu. Vlnovody sú štruktúry, ktoré vedú elektromagnetické vlny alebo zvuky špeciálnym smerom s minimálnou stratou energie, takýto vlnovod má napríklad aj mikrovlnná rúra.

Technológia neviditeľného štítu Invisibility Shield nie je naozaj nová. V roku 2019 spoločnosť Hyperstealth, ktorá vyvinula technológiu stealth pre americkú armádu, odhalila veľmi podobnú metódu, ktorú potom rýchlo napodobnili ľudia na YouTube. Ak ste dosť zvedaví, môžete sa dokonca pohrať s manuálom Iana Charnasa. Veď komu by sa nezišiel neviditeľný štít?

Súvisiace články