Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Túto nástennú lampu môžete v prípade zemetrasenia použiť ako ochrannú helmu
Zdielať na
Tech

Túto nástennú lampu môžete v prípade zemetrasenia použiť ako ochrannú helmu

Zdroj: Seunghwan Ra

Inšpirovala ju rímska bojová formácia.

​Kórejský dizajnér Seunghwan Ra prišiel s vynálezom na ochranu pred zemetraseniami. Tvrdí, že korytnačia (testudo) formácia starovekých rímskych légií inšpirovala futuristické ochranné zariadenie, ktorým je v podstate nástenná lampa so snímačom pohybu, ale aj prilba na ochranu hornej časti tela v prípade potreby, informoval Yanko Design. Zariadenie, aj analogicky nazvané Testudo, by mohlo podľa vynálezcu chrániť svojho používateľa pred úlomkami padajúcimi pri zemetrasení rovnako, ako formácia postavená zo štítov chránila rímskych vojakov pred šípmi nepriateľa.

Testudo váži štandardne ako cyklistická prilba. Futuristicky vyzerajúce nástenné svietidlo s detekciou pohybu, ktoré sa skvele hodí na osvetlenie chodieb a terás. Táto základná funkcia podľa jeho dizajnéra pomáha k tomu, aby sa Testudo stalo užitočnou súčasťou bytu aj vtedy, keď to nie je potrebné, a ako nástenné svietidlo je vďaka svojej polohe zaručene po ruke v prípade problémov.

Testudo sa aktivuje pri zistení určitého stupňa vibrácií a upozorní používateľa jasným svetlom. Zariadenie by sa malo potom umiestniť na hlavu a malý kompresor zodpovedný za nafukovanie prilby sa spustí potiahnutím prednej časti podobnej rukoväti.

Potom sa prilba v priebehu niekoľkých sekúnd úplne nafúkne. Prilba vďaka svojmu dizajnu chráni nielen hlavu, ale aj životne dôležité orgány v hrudnej dutine.

Zabudovaný svetelný zdroj v Testudo vám pomôže najskôr nájsť zariadenie a môže byť užitočný aj ako orientačnýý bod, a keď je Testudo nafúknuté, slúži ako čelovka.

Konštrukcia hybridnej prilby a nástenného svietidla pozostáva z ľahkej krycej dosky a tvrdého vonkajšieho plášťa, ktorý je spojený kovovou mriežkou, pod ktorou sú umiestnené pružné gumené vložky a pod nimi airbagy a ich malé kompresory. Hoci dômyselné ochranné zariadenie v súčasnom stave existuje iba ako návrh, nevylučuje to možnosť, že sa táto myšlienka neskôr ujme.

Súvisiace články