Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Avokádo: Prečo ho nejesť len preto, že je trendy?
Zdielať na
Life

Avokádo: Prečo ho nejesť len preto, že je trendy?

Pozrite si tiež archívne video o obrom avokáde na Havaji.

Naozaj musíte mať každé ráno na raňajky avokádový toast, nemôžete túto pochúťku nahradiť miestnym ovocím? Iste, môžete a avokádo nie je práve diétnou potravinou kvôli vysokému obsahu kalórií.

Avokádo je ovocie pochádzajúce zo Strednej Ameriky. Aj na Slovensku sa stáva čoraz populárnejším, hoci nie v takej miere ako banány, ktorých spotrebujeme 4 - 5 kg na osobu ročne, kým jabĺk, ktoré tiež pestujeme, len dvakrát toľko.

Pri prechádzke po ulici často natrafíme na raňajkové podniky, kde sa podávajú toasty s avokádovým krémom, zatiaľ čo avokádové latte sa nedávno stalo politickou témou, hoci ide o špeciálne ochutenú rastlinnú kávu.

Avokádo sa teda stáva čoraz módnejším, hoci nie všetky rastlinné potraviny sú nevyhnutne zdravé. Napríklad podľa španielskej odborníčky na výživu a lekárky Natalie Moragues by sa avokádo malo konzumovať opatrne kvôli vysokému obsahu kalórií.

Dvadsať dekagramové ovocie obsahuje 300 kalórií, 17 gramov sacharidov, 4 gramy bielkovín a 29 gramov tuku. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok, ako aj vysokému obsahu vlákniny by sme ho nemali navždy vylúčiť z jedálnička, ale je dôležité byť striedmy.

Nenasýtené mastné kyseliny v avokáde patria medzi dobré mastné kyseliny. Je dokázané, že znižujú hladinu cholesterolu a majú vysoký obsah omega-3, ktoré pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Ak však držíte diétu, avokádo naozaj nie je vhodné na to, aby ste sa ním prejedali od rána do večera len preto, že je to ovocie. „Ak si ho chcete dopriať ku každým raňajkám, dajte si len štvrtinu avokáda,“ zdôraznila už spomínaná Natalia Moragues.

Aj ďalší odborníci upozornili, že celosvetový rozmach spotreby avokáda nie je pozitívnym javom, pretože je na úkor udržateľnej produkcie. Namiesto toho by sme mali jesť lokálne vypestované ovocie a túto špecialitu pridávať do svojho jedálnička len príležitostne. 

Súvisiace články