Jasno
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Šokujúce zistenia: Čo sa skrýva na zubnej kefke a v sprche?
Zdielať na
Life

Šokujúce zistenia: Čo sa skrýva na zubnej kefke a v sprche?

Pozrite si tiež archívne video o správnej starostlivosti o zuby.

Vedci pri skúmaní predmetov dennej potreby, ktoré sa nachádzajú v každej domácnosti, našli viac ako 600 vírusov. Boli medzi nimi aj také, ktoré boli objavené len nedávno - ale to je vlastne dobrá správa.

Asi nikoho neprekvapí, že jeho domácnosť sa hemží vírusmi a baktériami - najmä kúpeľňa. Práve tam odborníci z Northwestern University uskutočnili dôkladný výskum, ale zamerali sa na dva predmety, ktoré používajú každý deň: zubnú kefku a sprchovú hlavicu.

Výsledky boli ohromujúce: našli na nich stovky vírusov, z ktorých mnohé vedci doteraz nepoznali.

„Vo svete okolo nás je toľko vecí, ktorým nerozumieme - vrátane vecí, ktoré by nám mohli byť známe,“ vysvetľujú vedci, prečo sa pustili do štúdií, ktoré sa pôvodne zameriavali na bakteriálne mikrobiómy v blízkosti domov.

„Zubné kefky a sprchové hlavice ukrývajú bakteriofágy, ktoré sa nepodobajú na nič, čo sme doteraz videli,“ píšu autori článku uverejneného vo vedeckom časopise Frontiers in Microbiomes.

Štúdie viedla mikrobiologička Erica Hartmann, docentka na Northwestern University. Spolu so svojím tímom sa rozhodla nájsť vírusy, ktoré číhajú na dvoch predmetoch, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou každej domácnosti. A keď sa pozriete, zistíte: vo vzorkách odhalili celkovo viac ako 600 bakteriofágov.

Medzi nimi, ako vysvetľuje Gizmodo, neboli žiadne jasné vzory, ale bakteriofágy, ktoré infikujú mikróby, boli o niečo častejšie. Ako sa uvádza v článku, niektoré mikróby sú známe tým, že spôsobujú vážne ochorenia u ľudí, vrátane lepry a tuberkulózy.

Predtým, než v strachu vyhodíte zubnú kefku a sprchovú hlavicu z okna, nerobte to. Po prvé, nájdené bakteriofágy sa líšia medzi sprchovou hlavicou a sprchovacím nástavcom, takže problémom nie je predmet; skôr to poukazuje na to, koľko vírusov ešte treba objaviť, ktoré doteraz unikali pozornosti vedy.

Skutočne upokojujúcou správou však je, že teraz objavené vírusy nie sú nebezpečné pre ľudí, ale pre baktérie. Táto schopnosť by sa dokonca mohla využiť v prospech ľudstva, napríklad pri liečbe baktérií odolných voči antibiotikám, konštatuje Gizmodo.

„Je možné, že ďalšie skvelé antibiotikum bude založené na niečom, čo sa vyvinulo zo zubných kefiek. Aj keby to nakoniec neviedlo k nejakej fantastickej novej technológii, je dôležité pozorovať a zaznamenávať rozmanitosť bakteriofágov, pretože rozširujú naše základné chápanie biológie,“ vysvetľuje Hartmann, ktorá chce so svojím tímom v budúcnosti skúmať viac v nádeji na podobné objavy.

Súvisiace články