Skoro jasno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Štúdia o následkoch COVID-19: Preukázané poškodenie mozgu
Zdielať na
Life

Štúdia o následkoch COVID-19: Preukázané poškodenie mozgu

Pozrite si tiež archívne video o očkovaní proti COVID-19.

Tu sú príznaky, ide o orgán, ktorý mohol byť vírusom ťažko zasiahnutý.

Výkonnejšie skenovanie mozgu poskytne vedcom hlbší pohľad na to, ako COVID-19 ovplyvňuje mozog, a výsledky by mohli vysvetliť mnohé pretrvávajúce príznaky, ktoré niektorí pacienti pociťujú. Nové údaje ukazujú, že COVID môže poškodiť mozgový kmeň, ktorý je dôležitým riadiacim centrom pre všetky telesné funkcie od dýchania až po krvný tlak.

„To, čo sa deje v mozgovom kmeni a jeho okolí, má zásadný význam pre kvalitu života, ale doteraz nebolo možné skenovať zápal jadier mozgového kmeňa u živých ľudí, pretože sú malé a ťažko lokalizovateľné,“ vysvetlila vo vyhlásení prvá autorka Dr. Catarina Rua z University of Cambridge. „Zvyčajne vedci získajú dobrý pohľad na mozgový kmeň len počas posmrtných vyšetrení.“

Pitvy vykonané v prvých dňoch pandémie naznačili, že mozgový kmeň, spojnica medzi mozgom a miechou, môže byť v ťažkých prípadoch COVID-19 postihnutý. Boli pozorované známky zápalu, ale na bližšie preskúmanie toho, čo sa deje u živých ľudí, bežné mozgové skenery v nemocniciach jednoducho nestačia.

Prístroje na zobrazovanie magnetickou rezonanciou (MRI), ktoré sa bežne používajú na diagnostiku chorôb, pracujú s intenzitou magnetického poľa 1,5 alebo 3 Tesla (T). Vo všeobecnosti platí, že čím silnejší magnet, tým kvalitnejší obraz. Niektoré zariadenia plánujú budovať čoraz výkonnejšie prístroje, ale stále je veľmi zriedkavé mať prístup k prístrojom s výkonom nad 3 T na klinické použitie.

Tím, ktorý sa podieľal na novej štúdii, však mohol použiť dva 7T skenery, ktoré sa nachádzajú na univerzite v Cambridge a na univerzite v Oxforde. Tento dodatočný výkon znamenal, že mohli vidieť detaily zápalových procesov vo viacerých častiach mozgového kmeňa.

Všetkých 31 pacientov v štúdii bolo hospitalizovaných s vírusom COVID-19 na začiatku pandémie, teda ešte pred tým, ako boli k dispozícii vakcíny. Podobne ako mnohí pacienti hospitalizovaní s touto infekciou v tom čase, aj oni často uvádzali dlhotrvajúce príznaky, ako je dýchavičnosť, únava a bolesť na hrudníku.

V priemere 6,5 mesiaca po prepustení z nemocnice sa na snímkach objavili známky zápalu v predĺženej mieche, Varoliovom moste a strednom mozgu, kľúčových častiach mozgového kmeňa, ktoré sa podieľajú na dýchaní.

„Skutočnosť, že pozorujeme abnormality v častiach mozgu spojených s dýchaním, silne naznačuje, že dlhotrvajúce príznaky v mozgovom kmeni sú dôsledkom zápalu po infekcii COVID-19,“ povedala Rua. „Tieto účinky prevažujú nad vplyvom veku a pohlavia a sú oveľa výraznejšie u tých, ktorí prekonali ťažký COVID-19.“

Nie sú to len fyzické účinky COVID, ktoré možno vysvetliť abnormalitami mozgového kmeňa.

„Duševné zdravie úzko súvisí so zdravím mozgu a pacienti s najvýraznejšími imunitnými reakciami mali aj vyššiu mieru depresie a úzkosti,“ vysvetlil profesor James Rowe, spoluautor štúdie. „Zmeny v mozgovom kmeni spôsobené infekciou COVID-19 môžu viesť aj k zhoršeniu duševného zdravia, keďže medzi fyzickým a duševným zdravím existuje silné prepojenie.“

Hoci vzorka pacientov bola malá, poskytuje dôležité potvrdenie toho, čo už predtým naznačili posmrtné štúdie - že zápal po COVID môže ovplyvniť mozgový kmeň, čo môže mať vplyv na mnohé systémy v tele.

Prístup k takýmto výkonným skenerom priamo na vrchole pandémie - a predtým, ako bol COVID uznaný ako ochorenie - poskytol bezprecedentný pohľad na to, ako môže vírus ovplyvniť mozog.

Rua uviedla: „Bola som veľmi ohromená tým, ako účinne spolupracovalo toľko rôznych výskumníkov.“

Autori sa domnievajú, že okrem pokračovania výskumu COVID-19 by sa ich prístup teraz mohol uplatniť aj pri mnohých iných ochoreniach, napríklad pri skleróze multiplex.

Štúdia bola uverejnená v magazíne Brain.

Súvisiace články