Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Vieme, čo sa deje po smrti: Vedci namerali mozgovú aktivitu
Zdielať na

Vieme, čo sa deje po smrti: Vedci namerali mozgovú aktivitu

Zdroj: FreePik

Celým vedeckým svetom otriasol výskum, ktorý sa uskutočnil vďaka osudovej náhode.

Nedávna štúdia, ktorá sa zaoberala okamihmi po smrti človeka, vzbudila veľký záujem. Výskum zahŕňal monitorovanie mozgovej aktivity 87-ročného muža pred smrťou a po nej pomocou EEG. Štúdia odhalila gama vlny spojené s intenzívnym myslením, spomínaním a snívaním. Tieto vlny zostali aktívne ešte 15 minút po zástave srdca, čo naznačuje, že tesne pred smrťou môžu uplynúť významné okamihy v živote človeka. Tento výsledok bol podobný predchádzajúcim experimentom na zvieratách, ktoré naznačovali, že vedomie môže pretrvávať až do posledného momentu.

Štúdia vychádzala z náhodnej situácie, pri ktorej sa monitorovala mozgová aktivita muža s epilepsiou. Počas štúdie dostal muž infarkt a lekári zaznamenávali mozgové signály pred jeho smrťou a po nej. Výsledky vrhajú nové svetlo na koncept smrti, ktorý sa doteraz spájal najmä so zástavou srdca. Z hľadiska mozgovej aktivity sa však zdá, že vedomie nezaniká okamžite, ale končí sa pomalým procesom, keď mozog vynakladá posledné úsilie, aby si vybavil dôležité spomienky zo života.

Výskumníci predpokladajú, že tieto gama vlny môžu byť základom javu známeho ako „film života“, keď sa pred smrťou rýchlo vrátia dôležité udalosti v živote človeka. Ukázalo sa tiež, že tento jav možno pozorovať nielen u ľudí, ale aj u zvierat, a že rôzne frekvencie mozgových vĺn súvisia s pamäťou a spracovaním emócií.

Tento objav vyvoláva nové otázky o koncepte života a smrti, najmä v súvislosti s etickými otázkami týkajúcimi sa darcovstva orgánov. Lekári musia určiť presný čas smrti, aby zachovali integritu orgánov určených na darovanie. Nový výskum však naznačuje, že niektoré časti mozgu môžu zostať aktívne aj po zástave srdca, čo sťažuje určenie presného času smrti.

Výskum je výborne zhrnutý v nasledujúcom videu:

Táto štúdia by mohla predstavovať veľký prelom vo výskume mozgu a poskytnúť nové poznatky o tom, čo sa deje v ľudskom mozgu bezprostredne po smrti. Výsledky tejto štúdie podnietia ďalší výskum, ktorý nám môže pomôcť lepšie pochopiť povahu ľudského vedomia a jeho možné pokračovanie po smrti. 

Súvisiace články