Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Ako ste vyzerali na maturitnom table? Tak dlho budete žiť
Zdielať na

Ako ste vyzerali na maturitnom table? Tak dlho budete žiť

Pozrite si tiež archívne video o maturitnom table exprezidenta Michala Kováča.

Americkí vedci zistili prekvapivú súvislosť medzi fyzickou príťažlivosťou ľudí na fotografiách zo strednej školy a dĺžkou ich života. Opäť sa ukázalo, že tí, ktorí nie sú považovaní za atraktívnych, sú v nevýhode.

Je veľmi pekné si prezerať fotografie stredoškolských ročeniek, a trochu nostalgicky si zaspomínať na to, ako sme vyzerali. Americkí výskumníci išli oveľa hlbšie a pustili sa na doteraz neprebádané územie. Skúmali vplyv fyzickej príťažlivosti na celkové zdravie a dĺžku života. Predchádzajúce výskumy už skúmali vzťah medzi sociálnym postavením, príjmom alebo vzdelaním a očakávanou dĺžkou života, ale nikdy sa nezameriavali z tohto hľadiska na vzhľad.

Výskumníci z Arizonskej štátnej univerzity analyzovali údaje o tisíckach absolventov stredných škôl vo Wisconsine od roku 1957. Súbor údajov obsahoval 8386 osôb, ktoré boli sledované až do svojej smrti alebo do svojich 80 rokov, píše ZME Science. Nezávislí porotcovia (šesť mužov a šesť žien) hodnotili, ako atraktívne vyzerajú ich tváre na fotografiách. Odborníci potom porovnali fotografie z ročenky s mierou úmrtnosti a zistili prekvapivý výsledok: tí, ktorí boli hodnotení ako najmenej atraktívni, mali výrazne vyššiu pravdepodobnosť predčasnej smrti a takmer o 17 percent vyššie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí boli hodnotení ako najatraktívnejší. Naopak, zistilo sa, že skutočne atraktívni mladí ľudia nevykazovali žiadne známky dlhšieho života ako ich priemerní kolegovia.

Vedci vysvetľujú, že fyzická atraktivita môže ovplyvniť všetko od pracovných príležitostí až po sociálne vzťahy, ktoré následne ovplyvňujú celkové zdravie a pohodu. Nedávna štúdia zistila, že sebaúcta a atraktívnosť hodnotená ostatnými pozitívne súvisí so sociálnym postavením, sebaúctou a psychickou pohodou vo všeobecnosti. A stupeň subjektívnej pohody predpovedá aj úmrtnosť na viaceré zdravotné ťažkosti vrátane depresie, úzkosti, ischemickej choroby srdca a rakoviny. Vysoká úroveň subjektívnej pohody môže predĺžiť život až o 4 až 10 rokov v porovnaní s nízkou úrovňou subjektívnej pohody.

Napriek komplexnému charakteru štúdie existujú obmedzenia. Napríklad to, že sa zamerala výlučne na bielych obyvateľov Wisconsinu (čo obmedzuje možnosť zovšeobecnenia výsledkov na rôzne rasové a etnické skupiny) a že výsledky mohli ovplyvniť faktory, ako napríklad zdravotný stav v detstve alebo kvalita fotografií, nehovoriac o tom, že mnohí ľudia sa stávajú atraktívnymi až v dospelosti po skončení dospievania.

V budúcom výskume by sa malo zvážiť zopakovanie tejto štúdie s rozmanitejšími vzorkami, aby sa lepšie pochopili procesy, ktoré sú v hre, napríklad vplyv rasového a rodového vnímania krásy. Bolo by tiež cenné preskúmať špecifické cesty, ktorými môže neatraktívnosť viesť k vyššiemu riziku úmrtnosti, vrátane potenciálnej diskriminácie, sociálnej stigmy a stresových faktorov, ktoré zažívajú menej atraktívni jedinci.

Bez ohľadu na to výskum uverejnený v časopise Social Science and Medicine poukazuje na komplexnú interakciu medzi vzhľadom, sociálnymi faktormi a zdravím. Aj keď krása nie je všetko, zdá sa, že stojí za zváženie pri skúmaní determinantov dlhovekosti.

Súvisiace články