Zle spávate? Môžu za to tieto potraviny
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pozrite si tiež archívne video o recepte na zdravý spánok.
Na zoznam negatív rýchleho občerstvenia pribudla ďalšia položka. Podľa najnovšieho výskumu môže ich nadmerná konzumácia dokonca ovplyvniť kvalitu spánku.
Podľa novej štúdie uverejnenej v časopise Journal of the Academy of Nutrition môže byť konzumácia ultraspracovaných potravín spojená s chronickým nedostatkom spánku.
V rámci súvisiacich štúdií sa analyzovali údaje od viac ako 39 tisíc dospelých Francúzov - údaje sa od nich zbierali každých šesť mesiacov v rokoch 2013 až 2015. Subjekty zaznamenávali, čo jedli 24 hodín denne, a uvádzali príznaky spojené s nespavosťou.
Ako upozorňuje The Independent, ultraspracované potraviny obsahujú zložky, ktoré sa v kuchyni často nevyskytujú, ako sú farbivá, konzervačné látky, umelé arómy, emulgátory a mnohé ďalšie.
Už predchádzajúce štúdie spájali takéto potraviny s celým radom ochorení, od cukrovky až po horšie duševné zdravie a predčasnú smrť.
Výsledky nedávnej štúdie ukázali, že ľudia s chronickou nespavosťou boli tí, ktorí konzumovali viac ultraspracovaných potravín. V ich prípade to predstavovalo 16 až 20 percent ich denného energetického príjmu.
Vedci zistili, že tento vplyv sa prejavil u oboch pohlaví, ale viac u mužov.
Vedci však upozorňujú, že výsledky sú založené na pozorovaní a nenaznačujú príčinnú súvislosť. Okrem toho obmedzením štúdie je, že údaje boli nahlásené samotnými respondentmi, takže je možné, že niektoré potraviny boli nesprávne klasifikované.
Vedci však tvrdia, že štúdia dopĺňa existujúce poznatky o ultraspracovaných potravinách a okrem ďalšieho výskumu by mohla pomôcť pri tvorbe budúcich stravovacích odporúčaní.