Je prehltnutie melónového semienka naozaj nebezpečné?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pozrite si tiež archívne video o sladkých melónoch.
Už od detstva sme sa báli život ohrozujúcich účinkov melónových semienok, a tým sa táto pitoreskná otázka končí.
Od detstva sa bojíme škodlivých účinkov melóna: o jednom z najobľúbenejších druhov ovocia Slovákov sa všeobecne traduje, že môže spôsobiť veľa problémov. Nie je zdravé jesť zelenú časť pri šupke a prehltnutie melónového semienka môže mať tragické následky.
Hoci pri mnohých druhoch ovocia by sa jadierka nemali jesť, pretože obsahujú toxické látky, melón medzi ne nepatrí. V skutočnosti jeho semená obsahujú množstvo vitamínov a zdravých látok, ktoré sú skvelé pre ľudský organizmus. Nie však vtedy, ak sa prehltnú „neupravené“. Kvôli svojej škrupine sa v žalúdku nestrávia, takže v tejto forme sú nepoužiteľné. Ale: nie sú nebezpečné. Takže tvrdenie, že ak prehltnete melónové semienko, vyklíči vám v žalúdku, že môže spôsobiť dusenie alebo prípadne zápal slepého čreva, je lož.
Mnohí ľudia však odmietajú prehĺtať melónové semienka nielen kvôli vyššie uvedeným presvedčeniam: jednoducho spôsobujú nepríjemné pocity v ústach pri žuvaní. Homogénnu konzistenciu melóna narúšajú tvrdé semená, ktoré kazia zážitok z jedla.
Ak však nemáte odpor k semienkam, existujú dva spôsoby, ako z nich získať cenné látky: klíčenie na vlhkom mieste a sušenie na kameňoch. V tomto prípade sa semená pražia a potom sa lúpu a konzumuje sa ich vnútro.
Konzumácia melónov je veľmi zdravá, najmä v lete: dužina je bohatá na vitamíny a vďaka vysokému obsahu vody výborne uhasí smäd a hydratuje, čo je dôležité najmä počas horúčav. Nehovoriac o jeho širokom využití v receptoch, takže nie je len kulinárskym pôžitkom sám o sebe.