Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Nevystavujte plastové fľaše slnku: Uvoľňujú smrteľné toxíny!
Zdielať na

Nevystavujte plastové fľaše slnku: Uvoľňujú smrteľné toxíny!

Pozrite si tiež archívne video o mikroplastoch objavených v pľúcach živých ľudí.

Čínski vedci zistili, že PET fľaše vystavené slnečnému žiareniu uvoľňujú škodlivé prchavé organické zlúčeniny.

Plastové fľaše spôsobujú obrovské problémy na celom svete, znečisťujú oceány a mestá a mikroplasty sa dostávajú všade a možno ich nájsť u zvierat aj ľudí. Ich odstránenie by bolo obrovskou úlohou, ale zďaleka nie je jednoduché, aj keď na mnohých miestach sa už snažia obmedziť ich používanie prísnou reguláciou.

Pred pár rokmi sme sa konečne dočkali inštalácie reverzných automatov v našich obchodoch, ale to neznamená, že tento problém nie je nebezpečný, pretože nie je jedno, ako skladujeme plastové fľaše, ktorých sa ročne dostane do obehu 500 miliárd (!).

Podľa čínskych vedcov sa z PET fliaš skladovaných na slnku dostáva do nápojov množstvo nebezpečných látok, ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska karcinogénne. Preto sa neodporúča vystavovať ich slnečnému žiareniu ani na krátky čas.

Štúdia, ktorú uskutočnilo laboratórium Guangdong Environmental Pollution and Health Laboratory, sa zaoberala najmä potenciálnymi zdravotnými rizikami spojenými s prchavými organickými zlúčeninami uvoľňovanými z plastových fliaš na vodu. Výskum sa zaoberal typmi prchavých organických zlúčenín uvoľňovaných ultrafialovým žiarením A a slnečným žiarením a ich nebezpečnosťou.

Niektoré z nich môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie, spôsobovať podráždenie očí, nosa a hrdla, bolesti hlavy a problémy s koordináciou, nevoľnosť a v závažnejších prípadoch poškodenie pečene, obličiek a centrálneho nervového systému.

Výsledky uverejnené v časopise Eco-Environment & Health ukázali, že všetky testované fľaše emitovali komplexnú zmes alkánov, alkénov, alkoholov, aldehydov a kyselín. Zistili tiež, že obsahovali vysoko toxické prchavé organické zlúčeniny vrátane karcinogénnych látok, ako je cetán.

"Naše výsledky poskytujú presvedčivé dôkazy, že plastové fľaše vystavené slnečnému žiareniu môžu uvoľňovať toxické zlúčeniny, ktoré predstavujú zdravotné riziko,"

- povedal Dr. Huase Ou, vedúci výskumník štúdie.

"Spotrebitelia si musia byť vedomí týchto rizík, najmä v prostredí, kde je balená voda dlhší čas vystavená slnečnému žiareniu,"
- dodal.

Súvisiace články