Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Neuveriteľný objav: Archeológovia v Nemecku našli niečo šokujúce, to musíte vidieť!
Zdielať na
Life

Neuveriteľný objav: Archeológovia v Nemecku našli niečo šokujúce, to musíte vidieť!

Zdroj: blfd.bayern.de

Šokujúci objav v Nemecku. Archeológovia len ťažko verili vlastným očiam.

Archeológovia v Nemecku objavili takmer 600 rokov starú kostru s kovovou umelou končatinou. Podľa vyhlásenia Bavorského štátneho úradu pre ochranu historických pamiatok archeológovia použili datovanie pomocou izotopov uhlíka a odhadli, že muž mal pravdepodobne 30 až 50 rokov a zomrel v rokoch 1450 až 1620. Protéza bola vyrobená zo železa a nahrádzala štyri chýbajúce prsty.

blfd.bayern.de

​"Aj pre skúsených archeológov to bol jedinečný objav,"

uvádza sa vo vyhlásení Bavorského štátneho úradu pre ochranu historických pamiatok, ktorý dodal, že prsty boli pravdepodobne amputované. Zatiaľ nie je jasné, ako majiteľ kostry prišiel o prsty a ako mohol protézu používať, uvádza sa v správe.

Ukazovák, prostredník, prstenník a malíček boli vyrobené samostatne a nositeľ protézy nemohol žiadnym z nich pohybovať. Prsty protézy boli mierne zakrivené a navzájom rovnobežné. V protéze sa našla látka podobnej gáze, ktorú jej nositeľ pravdepodobne používal na zmiernenie deformácie ruky. Kostru našli archeológovia v bezprostrednej blízkosti kostola v meste Freising neďaleko Mníchova.

Podľa vyhlásenia úradu sa v stredoeurópskom regióne našlo približne 50 podobných protéz, najmä z obdobia neskorého stredoveku (približne 1300 - 1500) a raného novoveku (približne 1500 - 1800). Úrad spomenul aj mimoriadne vyspelý exemplár, ktorý nosil nemecký rytier Götz von Berlichingen v 16. storočí. Po tom, ako Götz prišiel o pravú ruku v dôsledku delostreleckej paľby v bitke, začal namiesto nej nosiť "pohyblivú" a "technicky veľmi zložitú" protézu, uvádza sa vo vyhlásení.

Freising bol dejiskom viacerých vojenských bitiek vrátane tridsaťročnej vojny v rokoch 1618 až 1648, čo pravdepodobne zvýšilo potrebu amputácií a protéz. Z historického hľadiska už archeológovia našli záhadnú protézu prsta v Egypte starú 2600 až 3400 rokov a protézu nohy v Taliansku z roku 300 pred n. l.

Súvisiace články