Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Šimpanzy začali používať ľudskú vojnovú taktiku: Sú namieste obavy?
Zdielať na
Life

Šimpanzy začali používať ľudskú vojnovú taktiku: Sú namieste obavy?

Pozrite si tiež archívne video o pôvode úsmevu, ktorý pozorujeme na šimpanzoch.

Zvieratá v podstate vykonávajú prieskumné misie, aby posúdili, či sa do danej oblasti oplatí vstúpiť.

Nedávna štúdia naznačuje, že niektoré šimpanzy boli pozorované pri používaní bojovej taktiky, ktorá bola zdokumentovaná len u ľudí, uvádza Live Science. Výskumníci skúmali dve populácie západoafrických šimpanzov a všimli si, že jedinci vyhľadávajú potenciálnych nepriateľov šplhaním na kopce.

Hoci mnohé druhy aktívne vyhľadávajú hrozby, toto je prvý prípad v prírode, keď bolo pozorované, že zviera využíva vyvýšeniny na posúdenie potenciálneho konfliktu. Sylvain Lemoine z Cambridgeskej univerzity a člen tímu uviedol, že tento jav odhaľuje metakogníciu šimpanzov - schopnosť uvažovať o vlastných vedomostiach a zbierať informácie o tom, čo nevie.

Využívanie výšok je jednou z najstarších vojenských taktík v ľudskej vojne. Šimpanzy žijú v spoločenstvách, ktoré súperia o priestor a zdroje, a ich bežné správanie zahŕňa koordinovanú agresiu. Hranice medzi spoločenstvami nie sú vytesané do kameňa a šimpanzy žijú v neustálej vojne nízkej intenzity. Zdá sa, že v ich boji je veľmi užitočná aj vyvýšenina.

Vedci skúmali dve susediace skupiny opíc v národnom parku Taï na Pobreží Slonoviny s podporou dobrovoľníkov. Monitorovanie prebiehalo v rokoch 2013 až 2016 a výsledky vychádzajú z údajov GPS a správania.

Získané informácie ukázali, že šimpanzy častejšie vystupovali na hory, keď dosiahli hranicu svojho teritória, ako keď cestovali do vnútrozemia. Na kopcoch pokojne odpočívali a pozorovali svoje okolie. Jedince častejšie postupovali z vysokých nadmorských výšok, keď boli súperi ďaleko, čo naznačuje, že vyčkávanie na kopcoch slúži na vyhýbanie sa konfliktom.  Je však tiež možné, že zvieratá zvažujú, či sa im oplatí zaútočiť.

Súvisiace články