Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Matka skoro umrela pre obľúbené jedlo: Mohlo byť na stole každej rodiny
Zdielať na
Life

Matka skoro umrela pre obľúbené jedlo: Mohlo byť na stole každej rodiny

Pozrite si tiež archívne video o staršom prípade, keď baktéria zabíjala.

Laure Barajas museli amputovať všetky štyri končatiny po tom, ako sa nakazila agresívnou baktériou Vibrio vulnificus, pravdepodobne z nedostatočne tepelne upravenej tilapie, obľúbeného rybieho pokrmu dostupného v každom obchode s potravinami.

Po uvarení a zjedení tilapie kúpenej na miestnom trhu v júli 40-ročná Laura Barajas takmer okamžite ochorela. Podľa stránky GoFundMe (populárna stránka na zbieranie finančných prostriedkov), ktorú založila jej priateľka Anna Messina, jej diagnostikovali vírus Vibrio vulnificus, často označovaný ako "mäsožravá baktéria". Tá sa tento rok vyskytovala najmä v oblasti Čierneho mora, a to aj vo viacerých krajinách (napríklad v Bulharsku), kam radi chodia na dovolenku aj Slováci.

"Takmer prišla o život. Bola napojená na ventilátor," povedala Messina so slzami v očiach.

"Bola uvedená do lekársky navodenej kómy. Mala čierne prsty, čierne nohy, čiernu spodnú peru. Trpela úplnou sepsou a zlyhali jej obličky."

Barajas, ktorá má 6-ročného syna, strávila v nemocnici mesiac, kým jej museli odobrať všetky štyri končatiny, aby jej zachránili život, uvádza sa na stránke na získanie finančných prostriedkov.

Vibrio vulnificus sa bežne nazýva "baktéria požierajúca mäso", pretože podľa CDC (Národné centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) môže spôsobiť nekrotizujúcu fasciitídu, závažnú infekciu, pri ktorej odumiera mäso okolo otvorenej rany.

Základnou liečbou nekrotizujúcej fasciitídy je podľa CDC včasné a agresívne chirurgické vyšetrenie a odstránenie odumretého tkaniva.

V Barajasovej prípade to znamenalo amputáciu všetkých končatín.

Baktériou Vibrio sa ľudia zvyčajne nakazia konzumáciou surových alebo nedostatočne tepelne upravených morských plodov; CDC však varuje, že akákoľvek otvorená rana, ktorá príde do kontaktu s baktériou - od rezu po čerstvý piercing alebo tetovanie - môže viesť k infekcii.

CDC koncom augusta vydalo núdzové upozornenie, v ktorom vyzvalo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby považovali Vibrio za možnú príčinu infekcií, pretože otepľovanie morskej vody môže podporiť rast baktérií.

"Jeden z piatich ľudí s týmito infekciami zomrie - niekedy do 1 - 2 dní od ochorenia," uvádza CDC.

Najmenej traja ľudia - dvaja v Connecticute a jeden v New Yorku - zomreli po tom, čo boli toto leto vystavení Vibrio vulnificus, a muž v Texase zomrel po tom, čo sa nakazil touto baktériou z konzumácie surových ustríc.

"Je to pre nás všetkých veľmi znepokojujúce. Je to hrozné. Mohlo sa to stať komukoľvek z nás," povedala Messina. "Mali by sme byť vďační za to, čo teraz máme, pretože nás o to môžu tak rýchlo a ľahko pripraviť."

Súvisiace články