Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Psičkári sú viac naviazaní na svojich miláčikov ako majitelia mačiek
Zdielať na
Life

Psičkári sú viac naviazaní na svojich miláčikov ako majitelia mačiek

Zdroj: Pixabay

Podľa výskumu, ktorý sa týkal troch krajín (Veľkej Británie, Dánska a Rakúska), majitelia psov vynakladajú na zdravotnú starostlivosť a poistenie svojich domácich miláčikov o niečo viac peňazí ako majitelia mačiek. O výsledkoch štúdie, ktorú uskutočnili výskumníci z Kodanskej univerzity, informovala spravodajská stanica CBS News spolu s vyhodnotením série predtým publikovaných výsledkov.

Peter Sandøe a jeho kolegovia vyplnili dotazníky s takmer 18 tisíc majiteľmi domácich zvierat v týchto troch krajinách, pričom sa uistili, že majiteľov psov a mačiek je približne rovnaký počet. Najprv účastníkov požiadali, aby vyplnili Lexingtonskú škálu náklonnosti k domácim zvieratám (Lexington Attachment to Pets Scale - LAPS), ktorá ich žiada, aby označili platnosť výrokov typu "Myslím si, že moje domáce zviera je môj najlepší priateľ".

Majiteľov domácich zvierat sa tiež pýtali, či majú uzavreté poistenie pre svojich domácich miláčikov, a zisťovali, koľko by boli ochotní vynaložiť na liečbu zachraňujúcu život ich zvierat.

Tri skúmané krajiny sú si podobné z hľadiska rozvoja, hospodárstva a príjmov, ale existujú rozdiely v preferenciách zvierat, čo sa odrazilo vo výsledkoch dotazníkov. Britskí majitelia domácich zvierat sú relatívne vyrovnaní v preferenciách psov a mačiek, zatiaľ čo v Dánsku prevládajú majitelia psov, ktorí sú ešte viac rozšírení v Rakúsku.

Vo všetkých skúmaných krajinách dosiahli majitelia psov vyššie skóre v dotazníku LAPS a psy mali častejšie zdravotné poistenie ako mačky. Predchádzajúci výskum naznačoval, že by to mohlo byť spôsobené správaním psov, ale túto tzv. behaviorálnu hypotézu možno vyvrátiť a namiesto toho môžu v rozdieloch zohrávať úlohu kultúrne aspekty vlastníctva domácich zvierat.

Takisto nie je jedno, keď sa na postoj k chovu zvierat pozrieme geograficky: napríklad v Amerike majitelia mačky jednoznačne držia doma a relatívne málo mačiek sa môže pohybovať po okolí. V Dánsku je to naopak, tam sa po uliciach môže pohybovať každé štvrté alebo piate zviera.

Súvisiace články