Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Aký displej je lepší pre váš zrak: Väčší alebo menší?
Zdielať na
Life

Aký displej je lepší pre váš zrak: Väčší alebo menší?

Zdroj: Laco Stercell

V dobe inteligentných zariadení je dôležitou otázkou súvislosť medzi veľkosťou displeja a poškodením našich očí.

Nedávna štúdia ukázala, že veľkosť obrazovky má významný vplyv na mieru nepohodlia, ktoré pociťujeme v našich očiach, pričom menšie obrazovky, ako sú smartfóny, unavujú zrakový systém rýchlejšie ako väčšie obrazovky, napríklad tablety.

Väčšie obrazovky však nemusia byť nevyhnutne "zdravšie" pre náš zrak: dlhodobé používanie počítačových monitorov môže tiež viesť k únave očí v dôsledku zníženej frekvencie žmurkania a pomalšieho prispôsobovania zrakovej ostrosti. Tmavé alebo slabo osvetlené prostredie tieto problémy ešte zhoršuje, pretože ovplyvňuje frekvenciu žmurkania a v konečnom dôsledku aj namáhanie očí.

Štúdia publikovaná v časopise BMC Ophthalmology naznačuje, že "čím menšia je veľkosť displeja, tým väčší je nepriaznivý vplyv na oko," uvádza Slashgear. Vedci do štúdie zaradili subjekty, ktoré nemali žiadne predchádzajúce zdravotné problémy ani operácie súvisiace s očami. Všetky refrakčné aberácie, ktoré vedci následne zistili, boli korigované kontaktnými šošovkami a okuliarmi, aby subjekty získali čo najprirodzenejší vizuálny zážitok, a to na blízko aj do diaľky.

Účastníci potom hodinu sledovali videá z YouTube na 6,1-palcovom paneli iPhonu XR a 9,7-palcovom displeji iPadu. Experiment trval viac ako týždeň. Po sérii testov výskumný tím zistil, že účastníci pociťovali väčšiu únavu a rýchlejšie pociťovali nepohodlie v očiach pri sledovaní videí na displeji telefónu ako pri sledovaní na tablete. Ako uviedli výskumníci:

"Tieto výsledky sú spôsobené potrebou nadmernej adaptívnej konvergencie na vytvorenie jasného obrazu a malá veľkosť obrazovky a zobrazeného písma spôsobuje únavu zraku."

Veľmi zjednodušene to znamená, že ak si svoje oči predstavíte ako fotoaparát, aby ste niečo videli jasne, musíte sa určitým spôsobom sústrediť, čo si vyžaduje prácu, investíciu úsilia. Platí to najmä vtedy, keď sa na niečo pozeráme zblízka. A nedávny výskum ukázal, že čím menšia je obrazovka, tým ťažšie musí oko "pracovať", aby zaostrilo - a ak sa to robí dlhší čas, oko sa unaví ešte rýchlejšie.

Súvisiace články