Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvá antikapitalistická kaviareň v Kanade skrachovala
Zdielať na
Life

Prvá antikapitalistická kaviareň v Kanade skrachovala

Zdroj: Instagram/theanarchistcafe

Anarchistická kaviareň v kanadskom Toronte, ktorá fungovala systémom "plať, koľko môžeš", skrachovala a koncom mesiaca bude zatvorená, informuje denník New York Post. Podnik, ktorý sám seba označuje za "antikapitalistickú kaviareň", zaviedol vlastný model dvojitého trhu.

Na jednej strane naozaj každý platil za obyčajnú filtrovanú kávu toľko, koľko chcel alebo mohol a kaviareň tiež umožňovala každému používať jej toalety bez toho, aby si musel niečo kúpiť. Na druhej strane ostatné nápoje, ako napríklad tradičné espresso, čaj a raňajkové pečivo, spoplatňovala vysokou cenou, aby kompenzovala stratu príjmov. Miestni obyvatelia kritizovali podľa nich vysoké ceny kaviarne a majiteľa označili za pokrytca, ktorý si účtuje priveľa, keď tvrdí, že je proti kapitalistickým hodnotám," uvádza Post.

Napriek rýchlemu bankrotu označil majiteľ Gabriel Sims-Fewer podnik za veľmi úspešný. Povedal, že podnik, ktorý mal na predaj aj radikálnu literatúru, umenie, odznaky, tričká a iné predmety, nedokázal prežiť "pokojnú zimu". Svoj úspech vidí v tom, že "zvyšuje krvný tlak konzervatívcov a experimentuje so spôsobmi života a práce, ktoré neprijímajú nadšene čistú mizantropiu kapitalizmu," píšu noviny.

O tom, že napriek tomuto úspechu je sotva šťastný, svedčí fakt, že na úvodnej strane svojej webovej stránky informuje o ukončení činnosti slovami:

"J...ť bohatých, políciu, štát. J...ť koloniálny tábor smrti s názvom Kanada!",

- za čo si v komentároch vyslúžil spŕšku vulgarizmov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Anarchist (@theanarchistcafe)

Súvisiace články