Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prečo sa vás zmocňujú úzkostné stavy, keď máte kocovinu?
Zdielať na
Life

Prečo sa vás zmocňujú úzkostné stavy, keď máte kocovinu?

Zdroj: Pixabay

Záhadný a zložitý fenomén kocoviny vedci stále skúmajú, ale experimenty už odhalili niektoré časti skladačky.

Kocovina sa dá považovať za formu intoxikácie, pretože telo rozkladá alkohol (etanol) za vzniku acetaldehydu, ktorý sa potom rozkladá na menej škodlivé látky, pričom v tele vznikajú zlúčeniny, ktoré sú toxické a dokonca karcinogénne. Samozrejme, spočiatku príjemné vedľajšie účinky pitia alkoholu pomáhajú nemyslieť na neskoršie nepríjemné následky, a preto sa u mnohých ľudí vyskytujú príznaky kocoviny - napriek častému výskytu komplexu príznakov známych ako veizalgia odborníci nepoznajú všetky podrobnosti tohto nepríjemného stavu.

Termín veisalgia vytvorili v roku 2000 Jeffrey G. Wiese, Michael G. Shlipak a Warren S. Browner v článku o následkoch konzumácie alkoholu (The alcohol hangover) - názov vznikol spojením nórskeho kveis a gréckeho algia, pričom druhé z nich znamená bolesť a prvé znamená pocit choroby po opití. Títo traja lekári začali túto tému skúmať do väčšej hĺbky, aby lepšie pochopili fenomén kocoviny, ktorý možno prekvapivo nebol príliš často skúmanou oblasťou.

Kocovina je však štatisticky merateľná a spôsobuje značné hospodárske škody,

preto by mohlo byť dôležitým cieľom nájsť liek na tento stav.

Vedci, podobne ako mnohí iní odborníci pred nimi, dospeli k záveru, že kocovinu spôsobuje kombinácia viacerých faktorov: dehydratácia, zápalové procesy a hormonálne zmeny.

Dehydratácia

Dehydratácia je spôsobená účinkom alkoholu na hormóny, pretože etanol narúša účinok antidiuretického hormónu (ADH). ADH, predtým známy ako arginín vazopresín, je polypeptidový hormón zložený z deviatich aminokyselín, ktorého úlohou je regulovať vodnú rovnováhu v tele a zabezpečovať, aby telo malo správne množstvo vody. Účinky hormónu zahŕňajú zúženie ciev, podporu recirkulácie vody a zvýšenie reabsorpcie chloridu sodného v obličkových tubuloch. Alkohol narúša normálnu funkciu antidiuretickej zlúčeniny a spôsobuje, že sa z tela vylučuje viac tekutín ako v zdravom stave. Preto sa už po jednom alebo dvoch drinkoch môžu pred toaletami nočných klubov tvoriť rady a telo sa mimoriadne mení:

mozog sa doslova dočasne zmenší.

Telo pri odbúravaní alkoholu spotrebúva aj vodu, a keďže rovnováha tekutín v tele už viedla k dehydratácii, berie si vodu, odkiaľ môže, a veľkú časť mozgu (približne 80 percent) tvorí voda. Tkanivá s nedostatkom vody sa dočasne zmenšia, ale následná hydratácia pomôže len čiastočne: ak budete piť počas viacerých rokov príliš veľa, nakoniec natrvalo stratíte objem mozgu.

Zápalové procesy

Keď sa etanol dostane do tela, ovplyvňuje spôsob tvorby cytokínov, čo znamená, že ovplyvňuje aj imunitný systém. Cytokíny sú signálne molekuly, ktoré zohrávajú úlohu pri regulácii reakcií imunitného systému tým, že inhibujú alebo stimulujú aktivitu imunitných buniek. Zvýšenie hladín cytokínov preto môže viesť k nadmerným reakciám a zápalom, a presne to sa deje v prítomnosti alkoholu. Príznaky sú podobné príznakom ochorení, pri ktorých sa telo snaží bojovať s patogénom alebo vírusom a vzniká zápal: medzi príznaky patria bolesti svalov, hlavy, slabosť a nevoľnosť.

Hormonálne problémy

Okrem vazopresínu narúša konzumácia alkoholu aj rovnováhu iných hormónov: napríklad ovplyvňuje produkciu estrogénu a progesterónu, hormónu, ktorý produkuje žlté teliesko. Problematické môžu byť aj zmeny v systéme plodnosti, ale hladiny glukagónu a inzulínu, ktoré regulujú množstvo glukózy v krvi, sa vplyvom etanolu tiež menia, čo spôsobuje nerovnováhu hladiny cukru v krvi. Za obeť alkoholu môžu tiež padnúť kalcitonín a parathyroid, takže nastane nedostatočné vstrebávanie vápnika, ktoré uľahčujú tieto hormóny. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k osteoporóze a zlomeninám kostí.

Kocovina teda prispieva k malátnosti mnohými spôsobmi, ale jej príznaky nie sú len fyzické, ale aj psychické a môžu viesť k vzniku zvláštneho javu známeho ako úzkostné stavy z kocoviny. Hangxiety je spojenie slov hangover (kocovina) a anxiety (úzkosť) a opisuje úzkosť spojenú s kocovinou, ktorú rôzni ľudia pociťujú rôzne: niektorých ľudí premáhajú výčitky svedomia a panika, u iných je sotva badateľná. Prísť na koreň príznakov, ktoré sprevádzajú alebo presnejšie povedané nasledujú po konzumácii alkoholu, je ešte ťažšie ako skúmať fyzické procesy, ale vedci ich vzájomné spájajú, takže môžeme získať určitú predstavu o tom, prečo sa po konzumácii alkoholu cítime "psychicky" zle.

Teórie hovoria, že vyššie uvedené fyzické zmeny, dehydratácia, vznik zápalu, hormonálna nerovnováha, to všetko môže spôsobiť, že budete náladoví, podráždení a citliví, a ak ste už náchylní na emocionálne rozrušenie alebo depresiu, alebo ich dokonca potlačujete, príznaky môžu byť ešte výraznejšie. Alkohol tiež dočasne zvyšuje produkciu zlúčenín, ktoré majú pozitívne emocionálne účinky, ako zvýšenie počtu dopamínových buniek, ktoré vyvolávajú pocit odmeny, uvoľňovanie serotonínu a endorfínov, stimulácia receptorov pre neurotransmiter GABA (kyselina gama-aminomaslová), čo je neurotransmiter, ktorý zohráva významnú úlohu pri regulácii nervového systému, a zníženie množstva neurotransmitera glutamátu, ktorý dodáva energiu.

Keď sa telo po spracovaní a odstránení alkoholu z krvi vráti do pôvodného stavu, po dočasnom záchvate šťastia sa môžu viac prejaviť negatívne emócie a mozog môže tieto zmeny kompenzovať, a preto zníženie hladiny GABA a zvýšenie glutamátu môže tiež vyvolať nadmernú mozgovú aktivitu, vzrušenie a úzkosť.

Ako však pre LiveScience uviedol Craig Gunn, výskumník z Bristolskej univerzity, úzkosť z kocoviny nepôsobí na každého rovnako a v skutočnosti nie je až taká častá. Prieskumy ukazujú, že len 12 percent ľudí, ktorí pijú alkohol a majú príznaky kocoviny, pociťuje príznaky úzkosti, takže tento jav a príčiny, prečo je kocovina u každého človeka iná, sú stále do značnej miery nejasné.

Súvisiace články