Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Yalova univerzita hlási: Tableta na cukrovku už funguje na myšiach
Zdielať na
Life

Yalova univerzita hlási: Tableta na cukrovku už funguje na myšiach

Zdroj: Hal Gatewood/Unsplash

Nový typ lieku dokáže súčasne regulovať hladinu inzulínu a zároveň znižovať u človeka s cukrovkou príznaky zápalu.

Tarek Fahmy, docent biomedicíny a imunobiológie na univerzite v Yale, vyvinul liek na liečbu cukrovky 1. typu, ktorý sa na rozdiel od minulosti môže užívať perorálne, čo uľahčuje liečbu ľudí s cukrovkou, uvádza Univerzita Yale. Vzhľadom na to, že ľudia s diabetom 1. typu sú veľkou pravdepodobnosťou odkázaní na externý príjem inzulínu po celý život, potreba viacerých aplikácií denne nie je z hľadiska kvality života zanedbateľná.

Doterajšou prekážkou vývoja perorálnych antidiabetík bola predčasná degradácia liečiva v tráviacom trakte pacienta skôr, ako sa dostalo na miesto určenia. Nanočastice vytvorené Fahmym však chránia inzulín, kým sa nedostane do pankreasu.

V súčasnosti môže boj s cukrovkou znamenať viac injekčných aplikácií denne

David Moruzzi/Unsplash

​Podstatou novej metódy je, že inzulín sa do tela dostáva pomocou nosiča vyrobeného z polymerizovanej kyseliny ursodeoxycholovej, ktorá sa vo svojej prirodzenej monomérnej forme nachádza aj v ľudskej žlči a používa sa aj ako surovina pre lieky rozpúšťajúce žlčníkové kamene. Vo svojej pôvodnej forme by však nebola veľmi účinná pri liečbe cukrovky, ale polymerizovaná kyselina sa oveľa účinnejšie viaže na metabolicky kritické receptory, vďaka čomu je už vhodná ako nosič. Terapeutické účinky má aj samotný transportér, ktorý spolu s inzulínom krátkodobo obnovuje normálny metabolizmus a dlhodobo napráva poškodenie imunitného systému.

V testoch vykonaných na myšiach nanočastice zvrátili zápal u zvierat, napravili metabolické funkcie a predĺžili ich prežitie, zatiaľ čo náklad častíc obnovil hladinu inzulínu. Vedci o postupe a výsledkoch výskumu podrobnejšie informujú vo svojej štúdii publikovanej v magazíne Nature.

Fahmy, opierajúc sa o technológiu, je aj spoluzakladateľom biotechnologického startupu s názvom Toralgen, ktorý by mohol liečiť nielen cukrovku a pankreatitídu pomocou transportných molekúl vyrobených zo žlčových kyselín, ale dokázal by aj zmierniť niektoré príznaky rakoviny. Koncept spoločnosti zaujal už aj svet biznisu, keďže od jej založenia v roku 2017 suma použitá rôznymi investormi na podporu realizácie nápadu presahuje desať miliónov dolárov.

Súvisiace články