Spoznajte japonskú špecialitu: Tradičné jedlo zápasníkov sumo
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Bob Fisher/Unsplash
Japonskí zápasníci sumo jedia denne jedlo zvané chanko nabe, potravinovú špecialitu bohatú na bielkoviny a kalórie.
V Japonsku je sumo národným športom, najznámejší bojovníci sú skutočnými hviezdami a zároveň obri, ktorí potrebujú seriózny príjem kalórií, aby si udržali svoju silu a súťažnú váhu. Ōrora Satoshi - najťažší sumo zápasník na svete, váži 288 kíl, čo je samozrejme unikát, ale priemerný sumo zápasník váži medzi 140-160 kg.
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, zápasníci trénujú rovnakým spôsobom ako ostatní elitní športovci a dbajú na stravovanie.
Ich tradičným jedlom je chanko nabe, čo je vlastne polievka okorenená veľkým množstvom zeleniny, tofu a rôznych druhov mäsa.
Najprv si musíte pripraviť základ polievky s kuracími krídelkami, rôznymi cibuľami a zázvorom. Kým sa varí polievka, pripravuje sa zelenina (reďkovky, mrkva, šampiňóny), tofu a miso pasta. Potom sa to celé zaleje polievkovým základom a opäť povarí. Ďalším krokom je pripraviť mleté kurča so sójou, vajcami a inými koreninami a nakoniec do polievky pridať halušky vyrobené z cesta a variť na miernom ohni.
A takto to vyzerá v praxi: