Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Horolezec našiel pred ôsmimi rokmi truhlicu drahokamov: Polovica pokladu je teraz jeho
Zdielať na
Life

Horolezec našiel pred ôsmimi rokmi truhlicu drahokamov: Polovica pokladu je teraz jeho

Zdroj: @uraimo

Trvalo to osem rokov, kým sa rozhodlo, koľko z pokladov nájdených v ľadovci Mont Blanc si môže ponechať poctivý francúzsky horolezec, ktorý škatuľu so smaragdami, rubínmi a zafírmi priniesol na políciu.

Francúszky horolezec, ktorý žiada o anonymitu, našiel kovovú skrinku na ľadovci Bossons v roku 2013 v nadmorskej výške viac ako 4 300 metrov. Drahokamy našiel v malom vrecúšku s označením Made in India. Uvedomil si, že ide o truhlicu s pokladom, a tak svoj nález odniesol na políciu. Ukázalo sa, že jej hodnota sa pohybuje v stovkách tisíc eur.

Po dlhých ťahaniciach sa rozhodlo, že polovicu drahokamov, ktorých hodnota sa odhaduje na 150-tisíc eur, ​​si môže poctivý nálezca ponechať. Druhá polovica pokladu zostáva u miestnych úradov.

Ako sa smaragdy, rubíny a zafíry dostali do ľadovca?

V rokoch 1950 a 1966 sa dve indické dopravné lietadlá zrazili s Mont Blancom vysokým 4 810 metrov. Pri prvom páde prišlo o život päťdesiatosem a pri druhom stosedemnásť ľudí. Nikto z nich neprežil, takže lietadlá zamrzli v ľadovcoch spolu so svojím nákladom.

Keďže sa v oblasti Mont Blancu v dôsledku klimatických zmien topí čoraz viac ľadovcov, horolezci pravidelne nachádzajú vraky, balíky a ľudské pozostatky z lietadiel:

  • V septembri 2012 sa vlastníctvom Indie stalo vrece s diplomatickou poštou nájdené v Kangchenjungu, ktoré pochádzalo z Boeingu 707 odlietajúceho z Bombaja, ktorý 24. januára 1966 narazil do juhozápadnej steny Mont Blancu
  • V roku 2017 sa našli ľudské pozostatky, ktoré mohli patriť pasažierom toho istého lietadla
  • V roku 2020 našli úplne neporušené noviny, ktoré boli zmrazené 50 rokov.