Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Objavte svoje ideálne farby oblečenia!
Zdielať na

Objavte svoje ideálne farby oblečenia!

Zdroj: Shutterstock

Nenájde sa hádam ani jeden muž, ktorému by pristali všetky farby a odtiene oblečenia. Prečo je tomu tak, a ktoré farby pristanú vám? Čítajte ďalej.

Pri výbere oblečenia okrem veľkosti, materiálu, štýlu a účelu musíme dbať aj na jeho farbu. Aj vám sa niekedy stalo, že ste si vybrali rovnakú košeľu, ako váš obľúbený filmový herec, ale na rozdiel od neho ste v nej vy vyzerali „vyblednuto“? Ak áno, chyba bola s najväčšou pravdepodobnosťou vo farbe vybraného kúsku, ktorá jednoducho nelichotila tónu vašej pokožky.

Dôvodov prečo sa zaoberať štúdiom farieb je hneď niekoľko – poznať farby, ktoré vám pristanú vám urýchli výber oblečenia v obchode aj online a ušetrí mnoho pohľadov na seba v zrkadle, keď to z nejakého dôvodu jednoducho nie ste vy. Váš tón pokožky najlepšie odhadnete pohľadom na vaše predlaktia. Je vaša pokožka svetlá až biela, olivová alebo tmavá? Ak ste si určili odtieň pokožky, gratulujeme. Prvý krok k lepšiemu obliekaniu sa máte za sebou. Druhý krok je prečítať si naše nasledujúce typy.

Svetlá až biela pokožka

Intuitívne sa skrývate pred slnečnými lúčmi, máte pehy, ryšavé, blond či svetlo hnedé vlasy? Ak ste na aspoň jednu z týchto otázok odpovedali pozitívne, s najväčšou pravdepodobnosťou patríte medzi svetlé typy.

Vaše farby: Ako svetlý typ muža potrebujete svojej tvári dodať hlavne farbu. A to najlepšie dosiahnete kombináciou tmavšieho kusu oblečenia so svetlejším. Kontrast tmavších farieb akými sú hnedá, sivá, bordová, fľaškovo-zelená a výraznejšie odtiene modrej bude s vašou svetlou pokožkou fungovať najlepšie.

Farby, ktorým sa vyhnúť: Svetlé odtiene, pastelové a výrazné farby len podčiarknu vašu bledosť a pokiaľ si ich oblečiete, budete vyzerať nevýrazne. Nahraďte neutrálne farby ako biela, svetlo-krémová alebo svetlo-šedá hlbšími farbami ako piesková, khaki, ťavia a bridlicovo sivá. Nechceme tým však povedať, že musíte farby úplne vylúčiť zo svojho šatníka. Len sa uistite, že ich skombinujete s tmavším kúskom. Čo sa týka červenej, pristane viac bielej pokožke a menej pokožke s červenými tónmi či fľakmi.

​Olivová pokožka

Olivovú pokožku spoznáte podľa toho, že sa na slnku do zlatista opáli. Ak patríte do tejto kategórie, pristane vám široké spektrum farieb. Biele v kombinácií s tmavšou farbou je taktiež dobrou voľnou a to ako na košeli či tričku, tak aj na nohaviciach.

Farby, ktorým sa vyhnúť: Keďže vaša pokožka obsahuje podtóny žltej alebo zelenej, tieto dve farby a ich odtiene vám na oblečení už nie je treba. Dajte preto zbohom pistáciovej, horčicovej, olivovej a mokka hnedej, ktoré by s vašou pokožkou príliš splývali a zatienili ju. Pokiaľ ste dostatočne opálený, môžete uvažovať nad celým bielym outfitom a taktiež outfitom zloženom len z pastelových farieb. Pred opálením by na vás tieto kombinácie vyzerali nudne.

​Tmavá pokožka

Čo sa týka experimentovania s farbami, muži s tmavou pokožkou v nej vyhrali lotériu. Aj tu však platí pár pravidiel, aby ste vyzerali čo najlepšie.

Vaše farby: Žiarivé a sýte farby na vás budú vyzerať bezpochyby výborne, dajte si však pozor, aby sa jednotlivé farby vášho outfitu dopĺňali a nie súperili navzájom.

Farby, ktorým sa vyhnúť: Radíme vám vyhnúť sa hnedej farbe, v ktorej budete rovnako nevýrazný ako svetlý typ v pastelových farbách či olivový v horčicovej. Čierna a námornícka modrá tvoria prevažnú väčšinu pánskeho šatníka a formálneho oblečenia, vy však udržujte počet kúskov v týchto farbách na minime.

​Na záver len dodáme, že váš osobitý štýl a spôsob, akým sa cez oblečenie vyjadrujete, nemusí vždy podliehať vyššie uvedeným pravidlám.

„Osobnosť nadovšetko,“

to platí aj v móde, v ktorej ako veríme, vám naše články vždy pomôžu zorientovať sa.