Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Škola džentlmena: Módne pravidlá, ktoré už dnes neplatia
Zdielať na
Life

Škola džentlmena: Módne pravidlá, ktoré už dnes neplatia

Zdroj: Pexels

Rokmi zaužívane módne pravidlá majú v spoločnosti svoje miesto aj účel. Pomáhajú generáciám vylepšiť svoj osobný štýl spôsobmi, ktoré fungujú. Dnes vám povieme, ktorých šesť pravidiel neobstálo v skúške času. Poďme na to.

Väčšina módnych zásad má svoj pôvod v biznis oblečení a siahajú až do začiatku minulého storočia, kedy boli šírené medzi verejnosťou formou pamfletov. Ich účel bol pomôcť mladým začínajúcim biznismenom obliekať sa tak, aby sa spoločensky nestrápnili. Rokmi sa nároky a sociálne priority menia, čo sa odráža hlavne vo formálnom oblečení, ktoré je dnes oveľa uvoľnenejšie, ako v minulosti. Prečítajte si náš zoznam šiestich pravidiel, ktoré dnes už neplatia.

  1. Vždy zlaďte opasok k topánkam

Pri formálnych udalostiach je vhodné farebne zladiť svoj opasok s topánkami, ale v každom inom kontexte je toto pravidlo bezpredmetné. V skutočnosti nikto nevenuje príliš veľa pozornosti detailne skúmať odtieň vašich topánok a opasku. Snažiť sa preto do bodky dodržiavať toto pravidlo vyznie príliš snaživo a sterilne.

  1. V topánkach sa musia nosiť ponožky

Pravidlo nosiť ponožky vždy, kde si obujeme topánky, je dnes už tiež prežitok. Fotky mužských modelov s odhalenými členkami počas letných mesiacov sú dnes v hádam každom módnom magazíne a ponožky v nich rozhodne nezohrávajú rolu. Jediné, na čo sa kladie dôraz, je kvalita a štýl vašich topánok. Nevyhnutnosť nosiť ponožky sa zúžila opäť len na formálne udalosti.  

  1. Pokiaľ majú vaše nohavice pútka, navlečte do nich opasok

Doplnky a ozdoby sú v panskej móde viac účelové a funkčné, ako v tej dámskej. Väčšina vreciek, výložiek na pleciach, menších vreciek na cestovne lístky a podobne majú svoj pôvod v pracovných či vojenských uniformách. A pútka na nohaviciach sa taktiež zaraďujú do tejto kategórie, nosiť opasok je však dnes už len čisto na vás. Pokiaľ vaše nohavice sedia tak, ako majú, určite sa nemusíte obávať módneho faux pas, že by sa z vás nečakane zošmykli.

  1. Zlaďte si ponožky k nohaviciam

Veľa mužov dnes už zabudlo na toto super-konzervatívne pravidlo ladenia farby nohavíc a ponožiek. Jeho cieľom bolo opticky mužov predĺžiť. Dnes sa však uprednostňujú u mužov mnohé iné kvality, ako len ich výška. Napríklad originálny osobitý štýl a optimistická povaha, ktoré budete vyžarovať so zaujímavejšími ponožkami.

  1. Nikdy nenoste plisované nohavice

Hoci sa v posledných dekádach považovali plisované nohavice za neatraktívne, dnes tomu tak už celkom nie je. Kvalitné nohavice jednoduchého strihu v základných farbách vám na sexepíle len pridajú. Vyberte si ich však opatrne.

  1. Nikdy nekombinujte čiernu s modrou alebo hnedou

Po dlhé roky muži počúvali, že kombinovať čiernu, hnedú a modrú je v móde neprípustné. Toto pravidlo je však tak zastaralé, že jeho pôvod aj podstata už dnes úplne vymizli. Nevenujte mu pozornosť a smelo kombinujte tieto neutrálne farby a odtiene, ktoré sa k sebe jednoznačne hodia.

Súvisiace články