TOTO je kráľ tvrdých syrov: Viete, prečo je tak jedinečný a vzácny?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Aj keď parmezán nepatrí medzi najdrahšie syry, nachádza sa v elite nákladných potravín. Nehovoriac o jeho prestíži.
Hovoríme o jednom z najstarších a najznámejších syrov, kráľovi medzi tvrdými syrmi. Food Insider si na svojom YouTube kanáli posvietil na to, prečo môže kilo parmezánu stáť 30 alebo celý bochník aj 1000 dolárov.
Aby parmezán dosiahol požadovanú chuť a štruktúru, dozrieva minimálne 12 mesiacov, ale výnimkou nie sú syry zrejúce 5 a viac rokov. Na jeho výrobu sa používa 500 litrov nepasterizovaného mlieka. Skutočným faktorom určujúcim jeho cenu je ale to, že parmezán, ktorý Taliani nazývajú Parmigiano-Reggiano, sa vyrába len na jedinom mieste na svete - v oblastiach kraja Emilia-Romagna.
Odroda syra, ktorého zárukou kvality je jeho zemepisný pôvod, je taká cenná, že bola dlhú dobu akceptovaným platobným nástrojom v bankách. Z videa sa tiež dozviete, že vyrábať ho začali mnísi už pred 900 rokmi a jeho hlavnými prísadami boli už vtedy mlieko, soľ a iniciačná kultúra. Na svete existuje 329 mliekární, ktoré majú právo parmezanizácie, nehovoriac o tom, že sa všetky nachádzajú v spomínanom regióne, v pôvodnom prostredí starovekých mníchov.