Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vegetariánstvo môže viesť k depresiám alebo rakovine
Zdielať na

Vegetariánstvo môže viesť k depresiám alebo rakovine

Zdroj: Shutterstock

Výsledky vedeckého výskumu lekárskej univerzity v Grazi naznačujú, že vegetariánstvo nemusí byť tak zdraviu prospešné, ako si veľa ľudí myslí. Štúdie sa zúčastnilo 1 320 ľudí praktizujúcich najrôznejšie druhy diét.

Výsledky vedeckého výskumu lekárskej univerzity v Grazi, naznačujú, že vyškrtnutím mäsa z jedálnička si môžete spôsobiť mnohé zdravotné problémy.

Na rakúskej univerzite boli vyhodnocované zdravotné profily a životný štýl 1 320 dobrovoľníkov, ktorí dlhodobo držia nejakú formu diéty. Hoci podľa výsledkov štúdie súvisí vegetariánska strava napríklad s nižšou telesnou váhou a menšou konzumáciou alkoholu, na druhej strane môže spôsobovať rôzne druhy alergií, psychické problémy alebo dokonca rakovinu.

Je to zapríčinené predovšetkým tým, že mäso obsahuje niektoré dôležité živiny, ktoré rastlinná strava poskytnúť nemôže. Ide napríklad o vitamín B12, kyselinu dokozahexaénovú alebo železo. Práve ich absencia vedie k častým chronickým ochoreniam, zhoršeniu duševného zdravia a občas aj k problémom v sociálnom živote.

"Vegetariáni zúčastňujúci sa na výskume trpia úzkosťami a depresiami častejšie ako ostatné subjekty. Majú horšiu kvalitu života, aj čo sa fyzického zdravia týka, návštevy lekára a výdavky vynaložené na ich ošetrenie sú mnohonásobne vyššie, než u ľudí, ktorí do svojho jedálnička mäso zahŕňajú."

Toto tvrdenie korešponduje s výsledkami podobnej štúdie, ktorá bola uverejnená v magazíne Journal of Affective Dissorders. Z tej vyplýva, že muži, ktorí sú vegetariáni, majú mnohonásobne vyššiu sklony k depresiám. Na vine je práve nedostatok základných živín, v tomto prípade sa jedná predovšetkým o už spomínaný vitamín B12.

Súvisiace články