Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V rodisku liehovaru Jack Daniel's platí zákaz predaja alkoholu
Zdielať na
Life

V rodisku liehovaru Jack Daniel's platí zákaz predaja alkoholu

Zdroj: Pixabay

Jack Daniel's je jednou z najznámejších značiek whisky na svete už viac ako 140 rokov. Za svoju celosvetovú slávu vďačí 50. rokom a celebritám ako Winston Churchill alebo Frank Sinatra. Legendárna whisky sa vyrába v mestečku Tennessee v Lynchburgu.

​Lynchburg každoročne navštívi viac ako štvrť milióna návštevníkov, ktorých nezaujíma mesto samotné, ale slávny liehovar. Dúfajú tiež, že ochutnajú slávny miestny nápoj, ale zväčša sú sklamaní. V meste a dokonca v celom kraji platí zákaz predávania alkoholu.

Kraj Moore patrí medzi takzvané dry county (suché kraje). Od čias prohibície v 30. rokoch minulého storočia tu platí zákaz predaja alkoholických nápojov. Nie je to jediné podobné miesto v Spojených štátoch - keďže sa riadia miestnymi zákonmi, niekoľko miest sa rozhodlo aj po zrušení prohibície ostať pri úplnom zákaze alkoholu. Postupom času sa uvoľnili prísne pravidlá a niektoré z miest neskôr povolili jeho predaj, ale existujú mestá, ktoré zostali pri celkovom zákaze.

V Lynchburgu ani nehlasovali za túto vec, jednoducho dodržiavajú pravidlá o zákaze alkoholu. Alkohol v štáte Tennessee bol zakázaný ešte v roku 1910, v tom čase zastavili aj setiláciu whisky v továrni. O rok neskôr zakladateľ liehovaru zomrel. Legenda tvrdí, že sa tak stalo po tom, čo v hneve kopol do vlastného trezoru  a umrel na otravu krvi, ktorú spôsobil zranený prstom na jeho nohe. Podľa historikov sa táto verzia nezakladá na pravde, každopádne oficiálne dôvod úmrtia je dodnes nejasný.

​Prevádzka sa presťahovala do St. Louis a fungovala až do úplného zákazu alkoholu v celej krajine. Až po ukončení prohibície v roku 1933 sa Jack Daniel's nevyrábal. Liehovar v Lynchburgu začal opäť fungovať až po intervencii senátora Tennesse Leumela „Lem“ Motlowa. Motlow, mimochodom, synovec Jacka Daniela, okrem toho, že sa prihovoril za svoju rodinu, aj sám začal s podnikaním.

Popularita značky sa odvtedy nezmenšila. V meste môžete whisky Jack Daniel's zakúpiť na jedinom mieste, v obchode s darčekmi v továrni. Aj to len ako suvenír. Whisky, ktoré sa vo fľaši nachádza nesmiete vypiť v rámci hraníc štátu.

Súvisiace články