Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Alkohol ako liek na bolesť hrdla či žalúdka? Určite nie!
Zdielať na

Alkohol ako liek na bolesť hrdla či žalúdka? Určite nie!

Zdroj: Pixabay

Alkohol je okrem iného kvalitný dezinfekčný prostriedok a mnohí ľudia sa domnievajú, že jeho konzumácia môže pomáhať liečiť infekcie krku či žalúdka - preto ho za daným účelom príležitostne požívajú. Aká je ale realita?

Laboratórny výskum ukázal, že pokiaľ ide o likvidáciu mikróbov, dôležitá je predovšetkým koncentrácia alkoholu. Dalo by sa zjednodušene povedať, že všetko pod 40 percent je príliš slabé, napríklad taký 10-percentný alkohol nemal na baktérie v podstate žiadny vplyv.

Samostatnú zmienku si tiež zaslúži doba pôsobenia. Pri aplikovaní 40-percentného alkoholu počas 6 a 15 minút, bol účinok na útlm rastu dotknutých mikroorganizmov oveľa väčší pri 15 minútach. Ďalej bolo zistené, že 40-percentný alkohol má schopnosť zabíjať ústne baktérie, ak pôsobí minimálne jednu minútu.

Teoreticky by teda dostatočne silný alkohol - buď rovno vypitý, alebo minimálne minútu zadržiavaný v ústach - dokázal zničiť celý rad baktérií. Lenže súčasne by s najväčšou pravdepodobnosťou poškodil aj výstelku vášho žalúdka, pričom miera tohto poškodenia by závisela práve od jeho koncentrácie (čím viac percent, tým horšie).

Navyše, chronická konzumácia alkoholu môže viesť k nadmernému rastu baktérií v tenkom čreve, ktorý býva spájaný s gastrointestinálnymi symptómami ako hnačka, nevoľnosť a vracanie.

Ak vás teda začne bolieť v krku či žalúdku, skúste si namiesto "vypálenie červa" dať napríklad horúci čaj alebo sirup.