Denná konzumácia červeného mäsa môže zvýšiť riziko demencie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: FreePik
Americkí vedci sledovali zdravie viac ako 130-tisíc ľudí počas 43 rokov, aby zistili, akú úlohu hrá výživa pri vzniku demencie.
Konzumáciu červeného mäsa vedci už v minulosti spájali so zvýšeným rizikom rakoviny. Okrem toho je jeho výroba škodlivá aj iným spôsobom: kvôli chovu hovädzieho dobytka sa v Južnej Amerike masívne ničia lesy, produkuje sa veľké množstvo metánu a spotrebuje sa obrovské množstvo vody.
Vedci z Harvardovej univerzity teraz upozorňujú na ďalší negatívny vplyv: podľa ich výskumu môže konzumácia červeného mäsa zvýšiť riziko vzniku demencie až o 13 percent.
Štúdia, publikovaná v odbornom časopise Neurology, skúmala zdravotné údaje 133 771 Američanov, ktoré boli zaznamenávané počas 43 rokov v dvoch databázach. Odborníci sa zamerali na otázku, či výživa súvisí s výskytom demencie.
Výsledky ukázali, že z 11 173 ľudí, u ktorých sa počas sledovania vyvinula demencia, denne konzumovali priemerne štvrtinu porcie červeného alebo spracovaného mäsa. (V tomto kontexte jedna porcia znamená, že štvrtina každej porcie jedla obsahovala červené mäso.) U týchto ľudí sa riziko demencie zvýšilo o 13 percent v porovnaní s tými, ktorí jedli len malé množstvo červeného mäsa.
Vedci tiež zistili, že každodenná konzumácia množstva červeného mäsa ekvivalentného jednému hotdogu môže urýchliť kognitívne starnutie o 1,6 roka. Odborníci preto odporúčajú obmedziť príjem mäsa na podporu kognitívneho zdravia, uvádza Science Alert.
Podľa tohto zdroja je však dôležité poznamenať, že výsledky výskumu nepreukazujú priamu príčinnú súvislosť. Demenciu totiž môžu spôsobovať aj iné faktory, ako je konzumácia alkoholu, fajčenie či nedostatok spánku. Napriek tomu, že ide len o koreláciu, veľký počet skúmaných ľudí dáva výsledkom značnú váhu.
Vedci plánujú v budúcnosti skúmať, prečo môže konzumácia červeného mäsa viesť k demencii.