Prekvapivý objav: Tieto dva nápoje znižujú riziko rakoviny
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pozrite si tiež archívne video o hlavolame nielen pre milovníkov kávy.
Ak pravidelne pijete kávu alebo čaj, máme pre vás dobrú správu. Podľa nedávnej štúdie môže denná konzumácia týchto nápojov znížiť riziko vzniku viacerých typov rakoviny, najmä hlavy a krku.
Americkí vedci analyzovali 14 štúdií zahŕňajúcich 25 000 záznamov. Výsledky ukázali, že u osôb, ktoré denne vypijú viac ako štyri šálky kávy, sa riziko vzniku rakoviny hlavy a krku môže znížiť až o 17 %. Tieto zistenia boli publikované v prestížnom magazíne Cancer.
Dobrá správa platí aj pre milovníkov čaju, konkrétne odrôd ako Earl Grey alebo English Breakfast. Oba nápoje obsahujú látky s protirakovinovými a protizápalovými účinkami, ktoré chránia telo pred škodlivými mutáciami spôsobujúcimi nádory.
Naopak, fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu riziko rakoviny výrazne zvyšujú. Podľa odborníkov môže byť riziko vzniku karcinómu až desaťnásobne vyššie u fajčiarov.
Aj keď presné mechanizmy ochranného účinku kávy a čaju nie sú úplne jasné, odborníci predpokladajú, že svoju úlohu môže zohrávať aj teplota nápojov. Pozitívne účinky boli zaznamenané dokonca aj pri bezkofeínovej káve.
Takže ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako podporiť svoje zdravie, šálka kávy alebo čaju môže byť správnou voľbou!