Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
NASA už otvorene hovorí o živote na Marse: Toto môže byť dôkaz
Zdielať na

NASA už otvorene hovorí o živote na Marse: Toto môže byť dôkaz

Pozrite si tiež archívne video o vode na Marse.

NASA priniesla ďalšie dôležité vedecké zistenie.

Výskum Marsu je vo veľmi pokročilom štádiu, marsovské rovery NASA Perseverance a Curiosity zbierajú úžasné množstvo údajov a hornín, ktoré pomôžu vedcom a výskumníkom dozvedieť sa ešte viac o červenej planéte, ktorá ľudstvo fascinuje už celé stáročia. Bol však niekedy na Marse život a čo sa stalo s planétou, že sa jej povrch tak zmenil, a kam sa podela voda?

Jednou z dôležitých úloh sondy Perseverance je pomôcť vedcom odpovedať na tieto otázky prostredníctvom zberu vzoriek z Marsu.

Podľa najnovšej štúdie vedcov z NASA, nemožno vylúčiť možnosť života na planéte. A to až do takej miery, že podľa tohto textu by potenciálnym domovom života, a teda živých organizmov, mohla byť zamrznutá voda na planéte. Na Marse sa nachádzajú dva druhy ľadu, zamrznutá voda a zamrznutý oxid uhličitý.

Teraz sa odborníci bližšie zaoberajú vodným ľadom, ktorý vznikol za veľmi dlhé obdobie ako zmes prachu a snehu padajúceho na povrch. A ľadové čiastočky by sa mohli topiť niekoľko metrov pod povrchom, o čom však vedci stále diskutujú, no existuje šanca, že by sa ľad na Marse mohol premeniť na vodu.

A výskumníci zistili, že prach prepúšťa dostatok svetla na to, aby v hĺbke až troch metrov prebiehala fotosyntéza. Ľad nad vodou potom môže vodu chrániť pred vyparovaním.

Takýto vodný ľad sa teda môže vyskytovať v tropických oblastiach Marsu a tvoriť bazény pod povrchom.

Štúdia bola uverejnená vo vedeckom magazíne Nature Communications Earth & Environment.

Súvisiace články