Jasno
Bratislava
Štyria členovia simulácie Marsu zabudli, že sú na Zemi
Zdielať na

Štyria členovia simulácie Marsu zabudli, že sú na Zemi

Zdroj: NASA

Simulácia, v ktorej štyria ľudia strávili viac ako rok zavretí na Marse, je určená na testovanie života v marťanskom prostredí.

Štyria starostlivo vybraní ľudia sa mohli zúčastniť na simulačnom programe v podmienkach, ktoré boli identické s podmienkami na Marse. Pilotný projekt trvajúci 378 dní bol navrhnutý tak, aby astronauti získali predstavu o výzvach, ktorým by mohli čeliť počas cesty na Mars a na Marse, o vybavení a prostriedkoch, ktoré by mohli potrebovať, a o psychickom a fyzickom vplyve, ktorý by na nich misia mala.

NASA postavila v hangári Johnsonovho vesmírneho strediska v Houstone obytnú plochu s rozlohou 1700 metrov štvorcových vytlačenú z 3D tlačiarne ako miesto experimentu. Hoci na Marse ešte nikdy nebol žiadny človek, NASA to plánuje čoskoro zmeniť. Agentúra dúfa, že niekedy v rokoch 2030 až 2040 by ľudia mohli vstúpiť na planétu, ktorá je od Zeme vzdialená niečo vyše 222 miliónov kilometrov.

Jedným z členov tímu bol špeciálne vyškolený lekár Nathan Jones, ktorého vybrali na simuláciu Marsu vďaka jeho bohatým skúsenostiam s ošetrovaním ľudí v neobvyklých, nepredvídateľných a veľmi stresujúcich situáciách. Spolu s ním všetci vstávali o šiestej ráno a potom mali hodinu pred spoločnými raňajkami. Po jedle členovia tímu diskutovali o svojej každodennej práci, ktorá sa pohybovala od robotických operácií až po údržbu bydliska a pestovanie plodín. Precvičovali si však aj chôdzu po povrchu Marsu s jeho premenlivými gravitačnými silami.

Ďalší čas venovali aj budovaniu tímu, kde sa navzájom spoznávali a upevňovali svoje vzťahy prostredníctvom riadených cvičení. Bolo to potrebné, pretože uzavretosť môže vyvolať psychologické procesy, ktoré môžu ľahko viesť ku konfliktom. 

Viac ako rok zamestnanci jedli to, čo dostali na začiatku projektu v predpripravenej forme. Mohli sa tiež spoliehať na ovocie, zeleninu a bylinky, ktoré si vypestovali vo svojich miniskleníkoch.

Komunikácia s kontrolórom misie sa oneskorila o 22 minút, ako by to bolo aj v reálnom živote. Toľko trvá cesta rádiových signálov zo Zeme na Mars a naopak. Jones neskôr v rozhovore vtipne poznamenal, že to viedlo k pomerne dlhým kartovým hrám medzi členmi posádky a ich deťmi, ktoré zostali doma.

V istom zmysle bol čas strávený v simulácii Marsu ako únik z digitálneho sveta.

„Rok sme boli odpojení takmer od všetkého a všetkých, nemali sme mobilné telefóny, nesledovali sme správy, televízne relácie, športové podujatia,“ povedal Jones a dodal, že po simulácii si uvedomil, koľko pozornosti a vzácneho času mu mobilný telefón uberá a aké únavné je mať ho stále v pohotovostnom režime.

Členovia simulácie na Marse po návrate domov poskytli len málo rozhovorov, pretože chceli byť so svojimi blízkymi a potrebovali čas, aby sa usadili späť v reálnom svete. Všetci povedali, že už po niekoľkých týždňoch čoraz viac zabúdali, že sú na Zemi. NASA im vytvorila ideálne podmienky, aby sa cítili ako na Marse, a časom sa ich myseľ prispôsobila.

Účastníci tam strávili 378 dní simulácie:

Súvisiace články