Skoro jasno
12°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Biológovia vydesení: Našli červiu príšeru v brazílskej bani
Zdielať na

Biológovia vydesení: Našli červiu príšeru v brazílskej bani

Pozrite si tiež archívne video o objavení nového druhu anakondy.

Žije v horách a je pomerne veľká.

V Brazílii nedávno objavená Amphisbaena amethysta alebo „ametystová červia jašterica“ patrí medzi mimoriadne zvláštne a vzácne prírodné tvory. Objav sa uskutočnil počas environmentálneho prieskumu, ktorý si objednala banská spoločnosť Bahia Mineração (BAMIN) v oblasti v severnej časti pohoria Espinhaço. Výskumný tím našiel niekoľko exemplárov zo skupiny beznohých jašterov (amfisbaenov), ktoré boli identifikované ako doteraz neznámy druh. Kliknutím TU si môžete pozrieť obrázok zvieraťa.

Vedci sa pozreli nielen na vonkajšie znaky červa, ako je tvar nosa, usporiadanie šupín a počet kruhov, ale vykonali aj analýzu DNA, aby sa uistili, že ide skutočne o nový druh. Názov Amphisbaena amethysta je odvodený od ťažby ametystu v tomto regióne. Hoci by názov mohol naznačovať, že jašterica je atraktívneho vzhľadu, v skutočnosti vyzerá dosť nezvyčajne a na prvý pohľad pripomína skôr prerasteného červa.

Novoobjavená jašterica červovitá je dlhá 26 cm a má ružovkastú farbu, ktorá sa však smerom k chvostu mení na hnedý odtieň. Podobne ako ostatné jašterice červovité je aj tento druh prispôsobený podzemnému spôsobu života. Má malé oči, ktoré sú sotva viditeľné, pokiaľ ich niekto špeciálne nehľadá. Amphisbaena amethysta zvyčajne žije v 38-kilometrovej oblasti, v nadmorskej výške približne tisíc metrov.

Podľa vedcov tento objav naznačuje, že živočíšstvo pohoria Espinhaço - najmä obyvatelia podzemných biotopov - je oveľa rozmanitejšie a menej preskúmané, ako sa doteraz predpokladalo. Takéto objavy povzbudzujú biológov a ekológov, aby pokračovali vo výskume v tejto oblasti, pretože v tomto horskom regióne je pravdepodobne možné objaviť ešte mnoho doteraz neznámych druhov. Výskumníci dúfajú, že v budúcnosti sa im podarí identifikovať nové druhy červovitých jašteríc a iných plazov.

Amphisbaena amethysta, podobne ako iné červovité jašterice, žije v podzemných norách a podľa toho sa prispôsobila takýmto biotopom. Jej telo je valcovité a šupiny sú usporiadané do kruhov, čo jej umožňuje ľahký pohyb v podzemí. Podľa výskumníkov má nový druh stabilnú populáciu a v súčasnosti neexistuje bezprostredné ohrozenie jeho prežitia. Ťažobná činnosť a premena biotopov si však budú vyžadovať ďalšie ochranné opatrenia na zachovanie populácie.

Súvisiace články